Gdzie paella i dania z ryżu będą smakowały lepiej niżeli w miejscu swojego pochodzenia?
W dzisiejszym menu:
- Alicante królestwo ryżu – gdzie zjeść najlepsze danie z ryżu w mieście
- restauracje gourmet – jak wyjść z restauracji z zadowolonym żołądkiem i portfelem?
- która restauracja gourmet w Alicante również uważa, że plastik jest fantastik?
- montaditos też potrafią być nie tylko codzienne, ale i w wersji gourmet!
Jeżeli szukasz eleganckiego wnętrza, masz ochotę na wspaniałe doznania kulinarne, a nie chcesz wydać milionów monet są na to sposoby.
Restaurante La Mary
Jednym z nich jest skorzystanie z oferty obiadowej – menu del día (ale nie wszystkie restauracje takowe posiadają!).
To właśnie wtedy najbardziej opłaca się wpaść do La Mary, chodź akurat tu ceny w stałym menu są jeszcze umiarkowane, w porównaniu do miejsc, które zobaczycie poniżej.
W menu del día znajdziesz pierwsze i drugie danie oraz deser. Często w porze obiadowej serwują tu dania z ryżem takie jak arroz a banda (ryż z rybami i owocami morza), arroz con conejo (z królikiem), arroz negro (z atramentem kałamarnicy), więc jak tylko zobaczysz, że dziś serwują paellę lub inne dania z ryżem koniecznie zajrzyj do La Mary, bo przyrządzać ikonę hiszpańskiej kuchni to oni potrafią – aromatyczny, idealnie przyrządzony ryż z chrupiącymi owocami morza.

Salmorejo

gulasz z ciecierzycą

arroz negro – ryż z owocami morza, w sosie z kałamarnicy
Gdzie: calle Castanos, 5
Cena: ~10 euro menu del día
La Barra de César Anca
Kuchnia inspirowana całą Hiszpanią, od północy przez Mesetę aż po południe. Tu wyraźnie zobaczysz na talerzu zagraniczne wpływy w kuchni hiszpańskiej, zwłaszcza francuskiej i włoskiej.
Znajdą się także dania typowe dla regionu w eleganckiej odsłonie, zwłaszcza faszerowany bakłażan i oczywiście obłędne dania z ryżem, które szczególnie polecam.
Wszystkie spróbowane przez nas potrawy były absolutnie pierwszorzędne.
Tu nie znajdziesz menu del día, ale bar oferuje menu degustacyjne. César dzieli się na część restauracyjną i barową. My sprawdziliśmy część barową. Jeżeli chcesz skorzystać z ich oferty degustacyjnej (nazwanej menu na prezent) musisz wcześniej ją kupić. Łap link do ich strony – césar anca.

arrejuntaos – świeży ser owinięty papryczką de piquillo z achoa i canelon de rabo – makaron z chrupiącym mięsnym farszem

alcachofa de Almoradí rellena de chipirones en su tinta y gratinado de alioli – karczoch faszerowany kalmarami z alioli

pulpo sobre torrija de patata en ajada – ugotowana ośmiornica, zaserwowana na zapiekance ziemniaczanej,nasączonej w oliwie i czosnku

las ancas salteadas al jerez – żabie udka w wytrawnym sosie z jerez (sherry)

pescado de bahía en adobo – marynowany i pieczony morszczuk

arroz “robao” – ryż z rybami i owocami morza
Gdzie: calle del Cid,11
Cena: ~ 32 euro menu degustacyjne (menu regalo) składające się z 8 tapasów + napój do wyboru; ~4, 50 euro arrejuntaos;~7,50 euros la ancas, alcachofa; ~7,50 euro las ancas;~10,50 ryż; ~1,90 caña; ~3,50 euro kieliszek wina; ~ 4,50 euro pulpo~ 12,75 pescado en adobo.
La Taberna del Gourmet
Tu kanapka montadito nabiera nowego znaczenia. W poprzednim wpisie Alicante – 10 top miejsc w centrum miasta na śniadanie, tapas i deser znajdziesz montaditos (czyli małe kanapeczki) podawane na śniadanie i w formie fast food, ale montaditos w Alicante to coś więcej. Montaditos są gourmet!
I tu możesz się o tym przekonać. Ceny w tabernie rozpoczynają się od 2 euro za kanapkę z salsą pomidorową i dochodzą do 11 euro ze stekiem i foie gras. Próbowaliśmy między innymi znakomitych kanapek z anchoa (7 euro) i z wieprzowiną (4,20 euro).
W menu oprócz dużego wyboru montaditos, spory wybór sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i paelli.
Taberna dzieli się na przestrzeń barową i restauracyjną. Spotkasz tu klientów, którzy przyszli na biznesową kolację pod krawatem, romantyczną kolację we dwoje i niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi.
Jedna rzecz w restauracji razi po oczach. Nie mogę odmówić im rewelacyjnej kuchni, jednak elegancja jest dosyć powierzchowna, a ekologia obca. Może i oni biorą udział w kampanii marketingowej jednej z firm wody butelkowanej i uważają, że plastik jest fantastik?
Do herbaty otrzymałam plastikową łyżeczkę, a miód do bakłażanów podany był w plastikowej pałeczce.
Smacznie, choć dosyć drogo.

tapa z marynowanym bakłażanem i anchoa; montaditos; w rogu rewelacyjne buñuelos bacalao (typ krokieta z dorszem)

montadito z anchoa
Jak bakłażan to La Taberna del Gourmet. Usmażony perfekcyjnie!

tapa de berenjenas. W tle, w prawnym górnym rogu mistrz drugiego planu – plastikowa pałeczka do miodu

berenjenas con anchoa i bacalao (dorsz)
Gdzie: Calle San Fernando 10 (pierwsza i ulubiona z 3 lokalizacji)
Cena: ~od 3 do 11 euro montaditos (4,20 euro montadito gourmet; 3,60 euro montadito con berenjenas, 7 euro montadito con anchoa)~ od 3 euro za oliwki do 28 euro za talerz najlepszej iberyjskiej szynki (~5 euro tapa de berenjenas, tapa de buñuelos de bacalao,11 euro bacalao).
nou Manolín
Doszliśmy do gourmet w najwyższym wydaniu. Twoje kubki smakowe na pewno nie wyjdą rozczarowane! Możesz losować w menu z zamkniętymi oczami i cokolwiek wybierzesz będzie genialne.
Kolejne miejsce, w którym trzeba spróbować dania z ryżem. Po niezwykle aromatycznym ryżu z królikiem (arroz con conejo) zaniemówiłam!
Do nou Manolín możesz wpaść na danie dnia. Od poniedziałku do niedzieli znajdziesz w ich menu inną propozycję dania. Wtedy nie tylko twój żołądek, ale i portfel będzie zadowolony. A już podwójne szczęście jeżeli trafisz na danie dnia w którym serwują potrawę z ryżem. Knajpa wywiesza swoje menu przed lokalem, więc możesz sobie zaplanować kiedy wpaść do nou Manolín.

ensalada murciana

montaditos

gnochis z grzybami i parmezanem

arroz con conejo
Gdzie: Calle Villegas, 3
Cena:~od 8 euro do 20 za danie dnia (do wyboru pół, lub cała porcja);~20 euro dania z ryżem ~2-10 euro tapas; ~3 euro piwo