Takie śniadania tylko w Barcelonie! Co i gdzie zjeść?

Takie śniadania tylko w Barcelonie! Co i gdzie zjeść?

Dzień Dobry słodka Barcelono!
Poniższy wpis dedykuję głównie tym, którzy są głodni słodkiego początku dnia. W Barcelonie, tak jak i w całej Hiszpanii, śniadania zwykle jada się na słodko, a bywa i tak, że pierwszym posiłkiem hiszpańskiego dnia jest jedynie kawa z mlekiem. Poniżej podaję moje top katalońskie, typowe dla regionu i danego lokalu propozycje śniadaniowe. Głównie słodkie, w końcu jesteśmy w Hiszpanii. Nie zapominam jednak o wielbicielach śniadań wytrawnych.

Granja M. Viader – najstarszy bar mleczny w mieście

Granja M. Viader to rodzinny interes z ponad 140 letnią historią, którą można poznać przypatrując się zdjęciom i ilustracjom zawieszonym na ścianach lokalu. Uwielbiam tak zwane bary „de toda la vida” – rodzinne biznesy prowadzone od pokoleń. Viader oblegany jest zarówno przez turystów jak i miejscowych. Jeżeli zdasz się na rekomendacje obsługi i spróbujesz poniższych propozycji pochłoniesz wystarczającą dawkę nabiału, węglowodanów i tłuszczu do długich spacerów po mieście.

mapój kakowo mleczny cacaolat, ser queso mató, napój mleczny mallorquina

Flagowy produkt to Cacaolat – napój mleczno kakaowy wymyślony przez syna właściciela. Napój podawany jest na zimno, tradycyjnie ze śmietaną (cacaolat con nata). Nie możesz wyjść bez spróbowania legendarnego Cacaolat. Jest obłędnie słodki!

Mallorquina – orzeźwiający i przyjemny w smaku napój na bazie mleka, cynamonu, cukru i cytryny. Przepis przywieziony z Majorki przez prababcię obecnej właścicielki. Naprawdę dobre!

Queso mató con miel y nueces – kolejna słodka propozycja warta skosztowania. Queso mató to typowy dla kuchni katalońskiej i Balearów świeży ser. Tradycyjnie wytwarzany jest z mleka koziego lub owczego. Bardzo delikatny w smaku. Spisuje się świetnie w deserach np. w towarzystwie miodu i orzechów. Serwowany w barze ser mató to wyrób własny Viader.

kanapka z serem mató, bocadillo con queso mató, napój kakowy Cacaolat

Kanapka (bocadillo) z queso mató

W lokalu możesz kupić także różne pyszności na wynos, w tym sery, wędliny, miody, oliwy i słodkości.
Granja M. Viader
Gdzie? Barri El Raval, Carrer d’en Xuclà, 6
Ceny – Cacaolat con nata – 3,70 euro; leche mallorquina – 2,95 euro, bocadillo con queso mató – 4 euro,queso mató con miel y nueces – 4, 25 euro.

Forn Mistral – idealne miejsce do spróbowania katalońskich coques

Piekarnia ma dwa punkty położone obok siebie (na dole wskazuje adresy). Coca (l.mn po katalońsku to coques) to kataloński przysmak podawany na różne sposoby. Bazą jest słodkie lub wytrawne ciasto (przez niektórych nazywane katalońską pizzą) z różnymi dodatkami. W zależności od gminy coques różnią się od siebie kształtem, nadzieniem i smakiem. Cocę przyrządzić można na słodko lub wytrawnie. Wytrawne wersje ciasta są grubsze, gdyż dodaje się do nich drożdże. W Barcelonie typowo podaje się cocę na słodko – długie, cieniutkie, słodkie i chrupiące ciasto posypuje się orzeszkami pinii, anyżem i smaruje błyszcząco skarmelizowanym cukrem.

Typowa słodka coca w Barcelonie

W Mistral znajdziesz także warte spróbowania wersje ciast wytrawnych – np. coca escalivada, czyli coca z papryką, cebulą i sardelą inspirowana popularnym w Katalonii daniem Escalivada.

Coca na słodko i coca wytrawna z anchois i papryką

Escalivada to sałatka z pieczonych lub grillowanych warzyw takich jak papryka, pomidor bakłażan i cebula. Warzywa kroi się w cieniutkie długie plasterki i podaje z oliwą z oliwek. Escalivadę przygotowuje się także z mięsem, w tym z rybami.
Forn Mistral
Gdzie? Barri El Raval. Kawiarnia jest przy carrer Torres i Amat,7. W pobliżu, na carrer Ronda de Sant Antoni, 96 jest również piekarnia Mistral, w której możesz zakupić pieczywo, w tym słodkie coques i inne pyszności na wynos.
Cena: Coca sprzedawana jest na wagę. Słodka coca – 16 euro/kg. Porcja wyniosła mnie 1,25 euro. Coca escalivada – 24 euro/kg, za porcję zapłaciłam 2,50 euro.
Na śniadanie w każdym barze otrzymasz coś słodkiego. Oprócz coques będą to różnego rodzaju drożdżówki, w tym popularne w Barcelonie Ensaimadas z Majorki.

 

drożdzówka ensaimada z Majorki

Drożdzówka Ensaimada

Rynek nakarmi każdego – wytrawne śniadanie

Interesującym pomysłem będzie rozpoczęcie dnia śniadaniem zjedzonym na miejscowym rynku. Na każdym z nich znajdziesz kilka barów z propozycją gastronomiczną, w większości wykorzystujących produkty z rynkowych stoisk.

Nie masz ochoty na drożdżówki i słodkie koktajle? Nie ma problemu. Kolejną popularną śniadaniową opcją są kanapki. W zależności od hiszpańskiego regionu ich skład będzie się różnił. W Barcelonie warto zjeść bocadillo z fuetem -kanapkę w formie podłużnej bułki z typową katalońską suszoną kiełbaską wieprzową, lub po prostu pan amb tomaquet, czyli tradycyjny sposób podania chleba z salsą pomidorową skropioną oliwą z oliwek.

Rynek serwujący śniadania czy obiady znajdziesz w każdej dzielnicy, twojej uwadze polecam szczególnie:

śniadanie na rynku w Barcelonie

po lewo kanapka z fuetem, po prawej z anchois i papryką i z serem

 

pan con tomate, hiszpanski chleb z salsą pomidorową

Pan amb tomaquet

Bikini do zjedzenia

W śniadaniowym menu popularne są również tosty z serem i szynką znane w Katalonii pod nazwą bikini. Skąd ta nazwa? Nie od dwuczęściowego kostiumu kąpielowego, a od nazwy dyskoteki w Barcelonie La Sala Bikini. Tosty podawane na ciepło z serem i szynką stały się popularne w latach 50′ i 60′ znane jako te, które można zjeść w dyskotece Bikini!

Na śniadanie kawa i biquini

 

Najedzeni? Jeżeli wybierasz się do którychś z powyższych miejsc i Ci się spodoba koniecznie podziel się swoimi doświadczeniami i oznacz mnie na zdjęciu (@gastro_fiesta) lub zostaw komentarz.

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy