Kantabria i tradycyjne słodkości- sobao pasiego i krawat z Unquera

Kantabria i tradycyjne słodkości- sobao pasiego i krawat z Unquera

Dorota

Co wybierasz – drożdżowe, sernik, czy ciasto francuskie? Z aromatem cytryny, cynamonu czy z migdałami? Dziś krótko i konkretnie o tym na co warto się skusić.W dzisiejszym krótkim wpisie z cyklu Kantabria – 16 najbardziej typowych dań i produktów, praktyczne tipy i użyteczna wiedza:

  • drożdżowe, sernik czy ciasto francuskie?
  • co to jest Sobao pasiego i jak wybrać najlepsze ciasto?
  • o słodkim krawacie z Unquera

Drożdżowe, sernik czy ciasto francuskie?

Sobao pasiego to deser muy muy típico w Kantabrii. Po wizycie w Kantabrii i Santander dowiesz się jak miło jest rozpocząć dzień od pysznego maślanego ciasta z kawą. Podstawowe składniki ciasta to mąka, jajka, cukier i masło! Ten ostatni składnik jest bardzo istotny.

Zwróć uwagę na skład sobao czy czasem  nie dodano innego, gorszej jakości tłuszczu, lub mieszanki. Tradycyjne i najlepsze sobao piecze się  wyłącznie z dodatkiem masła!

Do sobao dodaje się również troszkę skórki z cytryny czasem anyż i oczywiście drożdże, aby urosło i wyglądało tak jak na zdjęciu poniżej.

Sobao pasiego

Krawat z wioski Unquera będzie najlepszym wyborem dla wielbicieli chrupania ( w dosłownym tłumaczeniu la corbata de Unquera). Wypiek z ciasta francuskiego wyglądem przypominający krawat. Pyszne kruche ciasteczko zrobione na bazie mąki, jajek, cukru i migdałów.

Źródło http://www.eldiariomontanes.es/cantabria/201512/11/alimentos-cantabria-como-marca-20151210190351.html

Nie tylko Polska sernikiem stoi. W Kantabrii popularna jest la quesada pasiega – sernik o delikatnej teksturze, zwykle z dodatkiem skórki cytryny i cynamonu.

Źródło: https://es.wikipedia.org/wiki/Quesada_pasiega#/media/File:Reinosa_009_Quesadas.jpg

A gdyby naszła Cię ochota na lody to w Santanderze ich smak Cię nie rozczaruje. W kolejnym wpisie dowiesz się, gdzie zjeść najlepsze lody w Santanderze, a tym czasem na rozbudzenie apetytu zdjęcia 🙂

Oczywiście wybór słodyczy jest o wiele wiele większy, dominują jednak wypieki na bazie ciasta drożdżowego i francuskiego, z aromatem cytryny i migdałów.

Dla tych co bez tłustego churrosa i gorącej czekolady nie wyjadą z Hiszpanii mam dobrą wiadomość. W Santander znajdziecie miejsca, w których można zjeść pyszne churrosy.

To drożdżowe, sernik, francuskie czy jednak pozostajesz przy lodach i churrosach?

Dasz znać w komentarzu? Wiadomość od ciebie jest dla mnie naprawdę ważna.

a już niedługo wpisy o tym:

Gdzie zjeść w Santander
Kantabria – co kupić wracając z podróży
Kantabria na weekend- Santander, okolice i trekking

wcześniejsze wpisy znajdziesz tutaj:
Santander i Kantabria – anchoa, ryby i owoce morza
Santander i Kantabria – najlepsze kozie, krowie i owcze sery
Santander i Kantabria – królestwo wołowiny i typowe kantabryjskie mięsne danie

Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!

Nie przegap kolejnych warsztatów z winem i tapas

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności