Santander i Kantabria – 16 najbardziej typowych dań, praktyczne tipy i użyteczna wiedza

Dorota Kostrzewa

Zastanawiasz się gdzie spędzić wakacje w Hiszpanii? Marzy Ci się odpoczynek nad brzegiem morza, świeża morska bryza muskająca Twoją skórę i talerz po brzegi wypełniony świeżymi owocami morza i rybami? A może zasypiając wyobrażasz sobie górzyste tereny, piesze wędrówki i soczyste pachnące czerwone mięso?

Mam znakomitą wiadomość i rozwiązanie dla wielu związków i przyjaciół, którzy co roku główkują się jak zaspokoić potrzeby każdego!

A rozwiązanie brzmi – WAKACJE W HISZPANII W KANTABRII I SANTANDER!

La Marina, La Montaña i Campo  – Wybrzeże, Góry i Pola – na takie trzy obszary geograficzne dzieli się Kantabria. Tu wygrzewając się na plaży będziesz patrzeć się na ośnieżone góry i wybierzesz się na piesze lub rowerowe wędrówki mniej lub bardziej górzyste.

Do tego przy takim zróżnicowaniu geograficznym każdy zaspokoi swoje kulinarne żądze.

Przygotowałam dla ciebie bogaty materiał, złożony z kilku części, które będę sukcesywnie publikować na blogu:

Anchoa, ryby i owoce morza

    • co wybrałabym gdybym miała podać jeden powód dla którego warto polecieć do Santander?
    • czy jedzenie z konserwy oznacza produkt niskiej jakości?
    • co wpływa na cenę anchoa?
    • bocartes, boquerones i anchoa – czy to jest to samo?
    • czym są rabas i które kalmary są najlepsze w Kantabrii?

Złoto Kantabrii

Anchoas i boquerones

Sery

    • krowie, owcze czy kozie? Z jakich serów słynie Kantabria?
    • charakterystyka smaków w zależności od użytego mleka
    • coś dla wielbicieli intensywnych wrażeń

Sery kantabryjskie

Mięso

    • tudanca, monchina i asturiana – rdzenne rasy bydła. Taka wołowina tylko na północy Hiszpanii
    • co się kryje pod nazwą Carne de Cantabria?
    • carne de Buey -mięso z wołu czy krowy mlecznej?
    • jakie jest sycące i mega typowe mięsne danie w kuchni kantabryjskiej

Policzek cielęcy i ogon krowy

Słodkości

    • drożdżowe, sernik czy ciasto francuskie?
    • co to jest Sobao pasiego i jak wybrać najlepsze ciasto?
    • o słodkim krawacie z Unquera

Sobao Pasiego w Chocolateria Aliva, Santander

Gdzie zjeść w Santander

    • lista wybranych przeze mnie barów
    • co warto w nich zjeść?
    • w jakiej cenie

Przezabawna załoga Casa Lita, Santander

Bodega Fuente De, Santander. Zdjęcie zrobione w marcu 18′. Mam nadzieję, że w maju zdjęli już kurtki 🙂

Tapasy w Bodedze Cigaleño, Santander

Bodega del riojano, Santander

Bodega cigaleña, Santander

Kantabria – co kupić wracając z podróży z wakacji

    • lista produktów
    • ile zapłaciłam za puszkę anchoa?
    • na co zwracać uwagę robiąc zakupy?
    • gdzie je zrobić?

Mercado de la Esperanza

Mercado de la Esperanza

 

Kantabria na weekend- Santander, okolice i trekking

    • spacer po Santander – miasto i architektura
    • takim tramwajem to mogę dojeżdżać do pracy
    • trekking tropem pięknych plaż
    • urocze miasteczko – Santillana del Mar

Trekking wzdłuż wybrzeża, Liencres, Kantabria

playa de Somocuevas, Liencres, Kantabria

Puertochico, Santander

Centro Botín, Santander

Plaża de Somocuevas i widok na ośnieżone góry

Trekking wzdłuż wybrzeża, okolice Santander, Kantabria

A poniżej menu 16 wybranych dla ciebie dań. Szczegóły już niedługo.

Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!

[mc4wp_form id=”4036″]

Autor

  • Dorota Kostrzewa

    Jedzenie to dla mnie sposób na cieszenie się każdym dniem. Cenię prostotę, wysokiej jakości produkty, sposób podania oraz ludzi którymi się otaczam podczas posiłku. Od lat podróżowałam do różnych regionów Hiszpanii, aż spełniło się moje marzenie i przeprowadziłam się do Alicante. Zawodowo pracuję jako psycholog online. Prowadzę psychoterapię online zgodnie z nurtem psychoterapii pozytywnej. Moim priorytetem jest wsparcie w osiągnięciu pełnej satysfakcji z życia i zdrowia psychicznego.

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności