Santander i Kantabria – 16 najbardziej typowych dań, praktyczne tipy i użyteczna wiedza

Santander i Kantabria – 16 najbardziej typowych dań, praktyczne tipy i użyteczna wiedza

Zastanawiasz się gdzie spędzić wakacje w Hiszpanii? Marzy Ci się odpoczynek nad brzegiem morza, świeża morska bryza muskająca Twoją skórę i talerz po brzegi wypełniony świeżymi owocami morza i rybami? A może zasypiając wyobrażasz sobie górzyste tereny, piesze wędrówki i soczyste pachnące czerwone mięso?

Mam znakomitą wiadomość i rozwiązanie dla wielu związków i przyjaciół, którzy co roku główkują się jak zaspokoić potrzeby każdego!

A rozwiązanie brzmi – WAKACJE W HISZPANII W KANTABRII I SANTANDER!

La Marina, La Montaña i Campo  – Wybrzeże, Góry i Pola – na takie trzy obszary geograficzne dzieli się Kantabria. Tu wygrzewając się na plaży będziesz patrzeć się na ośnieżone góry i wybierzesz się na piesze lub rowerowe wędrówki mniej lub bardziej górzyste.

Do tego przy takim zróżnicowaniu geograficznym każdy zaspokoi swoje kulinarne żądze.

Przygotowałam dla ciebie bogaty materiał, złożony z kilku części, które będę sukcesywnie publikować na blogu:

Anchoa, ryby i owoce morza

    • co wybrałabym gdybym miała podać jeden powód dla którego warto polecieć do Santander?
    • czy jedzenie z konserwy oznacza produkt niskiej jakości?
    • co wpływa na cenę anchoa?
    • bocartes, boquerones i anchoa – czy to jest to samo?
    • czym są rabas i które kalmary są najlepsze w Kantabrii?

Złoto Kantabrii

Anchoas i boquerones

Sery

    • krowie, owcze czy kozie? Z jakich serów słynie Kantabria?
    • charakterystyka smaków w zależności od użytego mleka
    • coś dla wielbicieli intensywnych wrażeń

Sery kantabryjskie

Mięso

    • tudanca, monchina i asturiana – rdzenne rasy bydła. Taka wołowina tylko na północy Hiszpanii
    • co się kryje pod nazwą Carne de Cantabria?
    • carne de Buey -mięso z wołu czy krowy mlecznej?
    • jakie jest sycące i mega typowe mięsne danie w kuchni kantabryjskiej

Policzek cielęcy i ogon krowy

Słodkości

    • drożdżowe, sernik czy ciasto francuskie?
    • co to jest Sobao pasiego i jak wybrać najlepsze ciasto?
    • o słodkim krawacie z Unquera

Sobao Pasiego w Chocolateria Aliva, Santander

Gdzie zjeść w Santander

    • lista wybranych przeze mnie barów
    • co warto w nich zjeść?
    • w jakiej cenie

Przezabawna załoga Casa Lita, Santander

Bodega Fuente De, Santander. Zdjęcie zrobione w marcu 18′. Mam nadzieję, że w maju zdjęli już kurtki 🙂

Tapasy w Bodedze Cigaleño, Santander

Bodega del riojano, Santander

Bodega cigaleña, Santander

Kantabria – co kupić wracając z podróży z wakacji

    • lista produktów
    • ile zapłaciłam za puszkę anchoa?
    • na co zwracać uwagę robiąc zakupy?
    • gdzie je zrobić?

Mercado de la Esperanza

Mercado de la Esperanza

 

Kantabria na weekend- Santander, okolice i trekking

    • spacer po Santander – miasto i architektura
    • takim tramwajem to mogę dojeżdżać do pracy
    • trekking tropem pięknych plaż
    • urocze miasteczko – Santillana del Mar

Trekking wzdłuż wybrzeża, Liencres, Kantabria

playa de Somocuevas, Liencres, Kantabria

Puertochico, Santander

Centro Botín, Santander

Plaża de Somocuevas i widok na ośnieżone góry

Trekking wzdłuż wybrzeża, okolice Santander, Kantabria

A poniżej menu 16 wybranych dla ciebie dań. Szczegóły już niedługo.

Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!

Nie przegap kolejnych warsztatów z winem i tapas

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności