Santander i Kantabria – królestwo wołowiny i typowe kantabryjskie mięsne dania

Dorota Kostrzewa

Co kryje się pod nazwą carne de Cantabria? Z czego robione jest mięso Buey? Jakie jest sycące i ultra typowe mięsne danie w kuchni kantabryjskiej?

W krajobrazie Kantabrii nie zabraknie pastwisk bydła. Hodowla bydła obok rybołówstwa jest tu bardzo dobrze rozwinięta.

Wołowina jest najchętniej spożywanym mięsem w Kantarbii.

Taka wołowina tylko na północy Hiszpanii

Carne de Cantabria – mięso z Kantabrii. Taką nazwę może nosić mięso kantabryjskie chronione oznaczeniem geograficznym (hiszpański skrót I.G.P). Oznacza wołowinę pochodzącą z kilku ras bydła zarówno autochtonicznych (tudanca, monchina i asturiana) jak i odmian zagranicznych.

Wyróżnia się różne typy mięs kantabryjskich:

  • Ternera – cielak przeznaczony na ubój przed ukończeniem 12 miesiąca życia.
  • Añojo – pochodzi od zwierząt ubitych w wieku od 12 do 24 miesięcy.
  • Novilla – pochodzi od zwierząt poddanych ubojowi w wieku od 24 do 48 miesięcy.
  • Buey – pochodzi od wykastrowanych samców poddanych ubojowi co najmniej w wieku 24 miesięcy.

Buey – wół trudno dostępny i smaczny

Mięso kastrowanego byka jest lokalnym rarytasem, i choć można je znaleźć, to coraz rzadziej. Nic dziwnego, skoro te pracowite zwierzęta będące przez stulecia podstawowym wsparcie w pracy na roli, musiały uznać wyższość ciągników. Wraz ze zbędnością stały się niemal zapomniane i obecnie ich hodowlaną populację liczymy w setkach, a nie setkach tysięcy.

Uwaga na fałszerstwa! Autentycznego carne de buey na rynku nie ma zbyt wiele; ze względu na wysokie koszty produkcji często pod tą nazwą sprzedawane jest mięso z krowy zdolnej do reprodukcji, a nie z wykastrowanego wołu. Chów na wolności, często zdala od austostrad czy linii energetycznych, oraz karmienie na łąkach bogatych w trawę, lawendę czy tymianek, zachęcają do oszukiwania i podczepiania się pod lepszej jakości mięso.

A jak smakuje? Mięso woła jest bardziej intensywne niż inne rodzaje mięsa otrzymanego z bydła, co jest bardzo przyjemne dla podniebienia. Ponadto jest to jedno z najbogatszych w białko i żelazo mięs, o wysokiej zawartości witaminy B i cynku. Kto choć raz miał anemię, ten na pewno zrozumie i doceni zalety.


Poznaj smaczne miejsca w Santander:

Cocido – nie wygląda, ale jak smakuje!

Sycące i ultra typowe dania mięsne z Kantabrii to cocido montañés y cocido lebaniego. Danie na bazie ciecierzycy (w przypadku lebaniego) lub białej fasoli (w przypadku montañés), kapusty i różnych gotowanych mięs– oprócz wołowiny znajdą się w daniu chorizo, morcilla, żeberka i boczek. W kolejnych wpisach dowiesz się gdzie można zjeść absolutnie fenomenalne cocido lebaniego z tak pysznym i idealnie przyrządzonym mięsem, że ja – która na co dzień nie je czerwonego mięsa – wyjadłam wszystko łącznie z tłuszczem.

Mięso cięlęce i dziczyzna – miejsce pielgrzymek dla wyznawców chuletillas i solomillo

Wyliczanie dobrego mięsa na północy Hiszpanii może trwać bardzo długo. Wyróżniające się jest również mięso cięlece (la carne de ternera de vaca). Mało? W kuchni kantabryjskiej powszechne są baranina (la carne de cordero), dziczyzną (jabalí), sarniną (ciervo) czy dania z jagnięciną (lechazo).
Szczególnie warto zjeść także mięso wołowe w sosie z lokalnych sera, picón de Bejes – Tesviso np. polędwicę wołową – el solomillo de ternera al queso de Tresviso.

Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!

[mc4wp_form id=”4036″]

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności