Santander i Kantabria – królestwo wołowiny i typowe kantabryjskie mięsne danie

Santander i Kantabria – królestwo wołowiny i typowe kantabryjskie mięsne danie

Co kryje się pod nazwą carne de Cantabria? Z czego robione jest mięso Buey? Jakie jest sycące i ultra typowe mięsne danie w kuchni kantabryjskiej?

W krajobrazie Kantabrii nie zabraknie pastwisk bydła. Hodowla bydła obok rybołówstwa jest tu bardzo dobrze rozwinięta.

Wołowina jest najchętniej spożywanym mięsem w Kantarbii.

Taka wołowina tylko na północy Hiszpanii

Carne de Cantabria – mięso z Kantabrii. Taką nazwę może nosić mięso kantabryjskie chronione oznaczeniem geograficznym (hiszpański skrót I.G.P). Oznacza wołowinę pochodzącą z kilku ras bydła zarówno autochtonicznych (tudanca, monchina i asturiana) jak i odmian zagranicznych.

Wyróżnia się różne typy mięs kantabryjskich.

Ternera – cielak przeznaczony na ubój przed ukończeniem 12 miesiąca życia.

Añojo – pochodzi od zwierząt ubitych w wieku od 12 do 24 miesięcy.

Novilla – pochodzi od zwierząt poddanych ubojowi w wieku od 24 do 48 miesięcy.

Buey – pochodzi od wykastrowanych samców poddanych ubojowi co najmniej w wieku 24 miesięcy.

Nam udało się spróbować wyśmienitego mięsa z wołu buey. Przynajmniej tak nam się wydaje, bo podobno autentycznego carne de buey na rynku za wiele nie ma ze względu na wysokie koszty produkcji i mimo tego, że sprzedawane jest pod tą nazwą często jest to mięso z krowy zdolnej do reprodukcji a nie z wykastrowanego wołu.

Sycące i ultra typowe dania mięsne z Kantabrii to cocido montañés y cocido lebaniego. Danie na bazie ciecierzycy (w przypadku lebaniego) lub białej fasoli (w przypadku montañés), kapusty i różnych gotowanych mięs– oprócz wołowiny znajdą się w daniu chorizo, morcilla, żeberka i boczek. W kolejnych wpisach dowiesz się gdzie można zjeść absolutnie fenomenalne cocido lebaniego z tak pysznym i idealnie przyrządzonym mięsem, że ja – która na co dzień nie je czerwonego mięsa – wyjadłam wszystko łącznie z tłuszczem.

Warto zjeść także mięso wołowe w sosie z picón de Bejes – Tesviso np. polędwicę wołową  – el solomillo de ternera al queso de Tresviso.


W kolejnych wpisach dowiesz się, gdzie zjeść te i inne mięsne smakołyki bez obaw, że wydasz pieniądze i wyjdziesz nieusatysfakcjonowany/a.

A oto poprzednie wpisy z cyklu Santander i Kantabria – 16 najbardziej typowych dań i produktów, praktyczne tipy i użyteczna wiedza:

Santander i Kantabria – anchoa, ryby i owoce morza

Santander i Kantabria – najlepsze kozie, krowie i owcze sery

Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności