Jakich serów należy spróbować będąc w Hiszpanii i w Kantabrii? Jakie smaki preferujesz? Kremowe, bardziej delikatne w smaku, a może ostrzejsze i bardziej pikantne?
W dzisiejszym menu:
-
- krowie, owcze czy kozie? Z jakich serów słynie Kantabria?
- charakterystyka smaków w zależności od użytego mleka
- coś dla wielbicieli intensywnych wrażeń
Lubisz sery owcze, kozie czy krowie? W Kantabrii jest w czym wybierać, a ich produkcja jest rzemieślnicza
Można śmiało powiedzieć, że Hiszpania jest serowym krajem. Kantabria również nie należy do wyjątku. Hoduje się tu krowy, owce i kozy i to właśnie z mleka tych zwierząt produkowane są sery. Wszystkie wymienione poniżej sery są chronione nazwą pochodzenia.
-
- los quesucos de Liébana. W comarce Liébana produkuje się sery z mleka krowiego, owczego i koziego lub z mieszanki tych trzech. Wytwarza się tu sery od świeżych przez półtwarde po twarde. Ser może być poddany wędzeniu i wtedy znajdziesz go pod nazwą ahumado de Áliva. Áliva lub nazywana także Puerto de Áliva to górskie pastwisko położone między centralnym a wschodnim masywem Picos de Europa.
Trudno mi polecić szczególny rodzaj sera z Liébany i z Kantabrii. Każdy z nich jest wyjątkowy i o charakterystycznym smaku. Jeżeli lubisz sery ostrzejsze, bardziej pikantne to pewnie ser z mleka koziego bardziej przypadnie Ci do gustu. Bardziej oleiste, tłuste, delikatne w smaku są sery owcze. Krowi ser jest kremowy, maślany i również łagodny w smaku. Mieszanka trzech rodzajów mleka daje bardzo smakowite rezultaty. Najlepiej spróbować każdego i samemu odkryć swoje preferencje.
- Queso de nata de Cantabria – krowi ser o maślanym, kremowym smaku. Produkowany z rasy krów hodowanych na północy Hiszpanii.
- Picón de Bejes-Tresviso – ser z niebieską pleśnią wytwarzany z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Tradycyjnie dojrzewający w jaskiniach, o obłędnym delikatnie pikantnym smaku, intensywny i kremowy.

picón de Tresviso

śniadanie z kozim serem

na śniadanie kanapka z szynką serrano i z serem
Który rodzaj sera przypadł ci najbardziej do gustu? Daj znać w komentarzu.
Kolejne części z cyklu Santander i Kantabria – 16 najbardziej typowych dań i produktów, praktyczne tipy i użyteczna wiedza już niebawem.
a oto link do wpisu o Santander i Kantabria – anchoa, ryby i owoce morza, z którego dowiesz się:
- co wybrałabym gdybym miała podać jeden powód dla którego warto polecieć do Santander?
- czy jedzenie z konserwy oznacza produkt niskiej jakości?
- co wpływa na cenę anchoa?
- bocartes, boquerones i anchoa – czy to jest to samo?
- co to jest Rabas i które kalmary są najlepsze w Kantabrii?
Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!
[mc4wp_form id=”4036″]