Santander i Kantabria – najlepsze kozie, krowie i owcze sery

Dorota Kostrzewa

Jakich serów należy spróbować będąc w Hiszpanii i w Kantabrii? Jakie smaki preferujesz? Kremowe, bardziej delikatne w smaku, a może ostrzejsze i bardziej pikantne?

W dzisiejszym menu:

    • krowie, owcze czy kozie? Z jakich serów słynie Kantabria?
    • charakterystyka smaków w zależności od użytego mleka
    • coś dla wielbicieli intensywnych wrażeń

Lubisz sery owcze, kozie czy krowie? W Kantabrii jest w czym wybierać, a ich produkcja jest rzemieślnicza

Można śmiało powiedzieć, że Hiszpania jest serowym krajem.  Kantabria również nie należy do wyjątku. Hoduje się tu krowy, owce i kozy i to właśnie z mleka tych zwierząt produkowane są sery. Wszystkie wymienione poniżej sery są chronione nazwą pochodzenia.

    1. los quesucos de Liébana. W comarce Liébana produkuje się sery z mleka krowiego, owczego i koziego lub z mieszanki tych trzech. Wytwarza się tu sery od świeżych przez półtwarde po twarde. Ser może być poddany wędzeniu i wtedy znajdziesz go pod nazwą ahumado de Áliva.  Áliva lub nazywana także Puerto de Áliva to górskie pastwisko położone między centralnym a wschodnim masywem Picos de Europa.

Trudno mi polecić szczególny rodzaj sera z Liébany i z Kantabrii. Każdy z nich jest wyjątkowy i o charakterystycznym smaku. Jeżeli lubisz sery ostrzejsze, bardziej pikantne to pewnie ser z mleka koziego bardziej przypadnie Ci do gustu. Bardziej oleiste, tłuste, delikatne w smaku są sery owcze. Krowi ser jest kremowy, maślany i również łagodny w smaku. Mieszanka trzech rodzajów mleka daje bardzo smakowite rezultaty. Najlepiej spróbować każdego i samemu odkryć swoje preferencje.

  1. Queso de nata de Cantabria – krowi ser o maślanym, kremowym smaku. Produkowany z rasy krów hodowanych na północy Hiszpanii.
  2. Picón de Bejes-Tresviso – ser z niebieską pleśnią wytwarzany z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Tradycyjnie dojrzewający w jaskiniach, o obłędnym delikatnie pikantnym smaku, intensywny i kremowy.

picón de Tresviso

śniadanie z kozim serem

na śniadanie kanapka z szynką serrano i z serem

Który rodzaj sera przypadł ci najbardziej do gustu? Daj znać w komentarzu.

Kolejne części z cyklu Santander i Kantabria – 16 najbardziej typowych dań i produktów, praktyczne tipy i użyteczna wiedza już niebawem.

a oto link do wpisu o Santander i Kantabria – anchoa, ryby i owoce morza, z którego dowiesz się:

  • co wybrałabym gdybym miała podać jeden powód dla którego warto polecieć do Santander?
  • czy jedzenie z konserwy oznacza produkt niskiej jakości?
  • co wpływa na cenę anchoa?
  • bocartes, boquerones i anchoa – czy to jest to samo?
  • co to jest Rabas i które kalmary są najlepsze w Kantabrii?

Jeżeli chcesz być na bieżąco zapisz się na NEWSLETTER!

[mc4wp_form id=”4036″]

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności