Ciasto piernikowe z marchewką

Ciasto piernikowe z marchewką

Ciasto jest przepyszne. Przepis dostałam od koleżanki i nazywa się ciastem marchewkowym, ale ze względu na jego niecodzienny, odświętny smak przypominający piernik zaakcentowałam to w nazwie.

Ciasto nie należy do najzdrowszych względu na zawartość cukru i proszku do pieczenia, ale zdecydowałam się umieścić je na blogu, ponieważ smakuje wybornie i jedzone z umiarem na pewno nie zaszkodzi.

Składniki,
dwie formy 18×25 pojemność 2 litry, czas pieczenia około 40 minut +15 minut przygotowanie ciasta:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,2 szklanki oleju,
  • 2 szklanki drobno startej marchewki,
  • szklanka mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • dwie garście rodzynek,
  • 2-3 garście orzechów włoskich,
  • polewa czekoladowa: pół kostki masła, 5 łyżek kakao, 4 łyżki mleka, 2 łyżki cukru pudru.

ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

  1. Mikserem utrzyj jaja z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj mąkę, olej, zmiksuj. Następnie marchew, proszek do pieczenia, cynamon, sól, orzechy, rodzynki i dokładnie wymieszaj.
  3. Piecz w  temperaturze 180 stopni 40 minut.
  4. W międzyczasie przygotowuj polewę. Do garnuszka włóż łyżkę masła, kakao, mleko, cukier puder, wymieszaj. Masło dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polewa nie może być zbyt lejąca, nie może być też gęsta. Taka, aby można nią było polać ciasto.
  5. Polewę wylej lekko wystudzoną (ale nie zimną,  żeby nie stwardniała) na wierzch upieczonego ciasta wystudzonego. Ciasto ma być jeszcze ciepłe, ale nie gorące.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy