W Hiszpanii bardzo często spotykany napój orzeźwiający. Doskonałe gasi pragnienie i bardzo dobrze sprawdza się podawany do ostrych potraw. Możesz również zastąpić mleko krowie do płatków śniadaniowych.
Będąc w Hiszpanii nie polecam horchaty z kartonu. Nie smakuje najlepiej.
Składniki,
na 4 (250 ml.) szklanki, czas przygotowania: 10 minut + odstawienie migdałów na noc:
- 200 gramów migdałów całych, najlepiej łuskanych bez skórki,
- litr wody źródlanej (może być z kranu dla tych, którzy mają dobrą),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 kawałki kory cynamonowca.
Przygotowanie:
- Migdały sparz w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Jeśli jesteś sprytniejszy i sprytniejsza i kupiłeś/aś już obrane tylko sparz, żeby łatwiej było blendować.
- Następnie zblenduj na gładką masę, dodaj 2 łyżki wody i dalej blenduj.
- Dodaj resztę wody, wymieszaj i odstaw na noc.
- Następnego dnia dodaj cukier, cynamon i zagotowuj.
- Przecedź napój przez sitko w celu pozbycia się cząstek migdałów.
- Przed podaniem horchaty wyjmij cynamon. Napój podaj schłodzony z lodem najlepiej z czymś słodkim lub do ostrej potrawy.