Chutney afrykański

Sos chutney pochodzący z Indii zauroczył nie tylko Europę, zdobył także serce RPA i stąd właśnie poniższy przepis pochodzi – dokładnie z Kapsztadu (Cape Town). Jest prosty, tak jak na chutney przystało, obowiązkowo pikantny i udomowiony, czyli wrzucony do garnka z cukrem i octem – bo ten dziki pierwowzór ucierany był w moździerzu z soczystych owoców podniesionych prosto z ziemi i odurzających aromatem przypraw.

Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs, ryb, a także do warzyw, smakuje podany na ciepło i zimno. Można go jeszcze bardziej oswoić i zamknąć w słoiku (zawekować dokładnie tak samo jak powidła).
Tym razem przepis znalazłam w książce “Podróże ze smakiem” A.  Kwiatkowskiej i T.Rudomimo, którzy zainspirowali mnie do dalszych “światowych” poszukiwań, o czym wkrótce na blogu.

Składniki,
na około 5 – 300 gramowych słoików, czas  przygotowania 15 min.+1h duszenie:

  • 1,2 kg. dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg. śliwek węgierek,
  • 3 dojrzałe gruszki,
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chili (bądź pół jeśli jest bardzo ostra tak jak ta z uprawy mojego taty),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 – 1,5 łyżeczki goździków, 1 płaska łyżeczka soli,
  • około 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu winnego.

chutney-pomidorowo-owocowy_healthyplate_1

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz (możesz obrać ze skórki), pokrój w ćwiartki,
  2. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki – skrop octem żeby nie ściemniały,
  3. Usuń pestki z papryczki chili, pokrój w drobną kosteczkę,
  4. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę,
  5. Ziele angielskie i goździki utrzyj w moździerzu,
  6. Zagotuj w garnku ocet z cukrem, goździkami, zielem angielskim i solą,
  7. Dodaj owoce i warzywa, duś na małym ogniu około 60 minut dopóki masa nie zgęstnieje,
  8. Pod koniec duszenia dodaj zmiażdżony czosnek,
  9. Jeśli wekujesz od razu przekładaj do słoików.

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności