Niezwykle orzeźwiający przepis, lekki, słodko- miętowy (lub w wersji bardziej pikantnej z dodatkiem papryczki chili), z silnym świeżym i wyrazistym aromatem. Nieprzypadkowo miętę często w kuchni łączy się z cukrem, bo właśnie w takim połączeniu swój aromat rozwija najlepiej. W Polsce najbardziej popularna jest mięta pieprzowa i zielona, aczkolwiek jej gatunków na świecie jest ponad 30.
O mięcie warto pamiętać i zasadzić ją w ogródku, balkonie czy doniczce na parapecie (nie jest wybredna klimatycznie), ponieważ łagodzi dolegliwości żołądkowe, wspomaga układ trawienny, działa rozkurczająco, pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych, uspokaja, dezynfekuje, uśmierza ból i odświeża oddech.
Składniki,
Dla 3 osób, czas przygotowania: 30 min, przygotowanie:
- świeży 1 filet z dorsza,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki startego świeżego imbiru,
- 2 pomarańcze,
- szklanka bulionu warzywnego, lub rosołu,
- 30 gramów mąki kukurydzianej,
- 3-4 gałązki świeżej mięty,
- 1 łyżka miodu,
- około 20 sztuk orzechów nerkowca,
- 60 gramów zielonego groszku (ostatecznie może być konserwowy),
- sól, pieprz,
- pół cytryny,
- oliwa z oliwek lub ulubiony olej,
- opcjonalnie: 1 świeża papryczka chili.
Przygotowanie:
- Oczyść, osusz i pokrój wszerz na grube kawałki dorsza (na 3-4 części w zależności od wielkości filetu),
- Natrzyj łyżką startego imbiru dorsza, posól, popieprz, skrop cytryną i oliwą i odstaw,
- Wyciśnij sok z pomarańczy (cząstki pomarańczy mogą pływać), tak, żeby otrzymać około 300 ml soku,
- W szklance bulionu rozpuść mąkę kukurydzianą,
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojony w kostkę czosnek i imbir, chwilę podsmaż i dodaj sok wraz z bulionem z mąką i wymieszaj,
- Mieszaj sos co chwilę, dodaj 15 -20 listków mięty, i jeśli używasz pokrojoną papryczkę chili (z nasionami jeśli ma być super ostro),
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Sos będzie gotowy jeśli otrzymasz zadowalającą Cię konsystencję, czyli nie może być zbyt lejący, powinien być gęsty, w końcu ma to być sos,
- Posól, popieprz,
- Zblenduj sos,
- Zajmij się rybą. Możesz ją upiec, albo usmażyć, dorsz wymaga dosłownie chwili. Jeśli wybrałeś opcję pieczenia upiecz go owiniętego w folii, aby nie wysechł,
- Po upieczeniu/usmażeniu ryby można danie podawać. Podgrzej sos jeśli zdarzył wystygnąć,
- Udekoruj rybę groszkiem, orzechami i listkiem mięty.
Przepis inspirowany miesięcznikiem cocina y vino