Proste, wegetariańskie danie prosto z hiszpańskiej La Manchy, z letnimi warzywami. Najlepsze na ciepło, ale jako sałatka na zimno również sprawdza się nieźle. Obowiązkowo podawać z chlebem i oczywiście skoro pisto manchego to wskazane podanie z ichniejszym serem.
Mięsożercy mogą zjadać z wędliną lub tuńczykiem i wtedy można podać jako sałatkę na zimno.
Składniki,
dla 4 osób, czas przygotowania: 40 min.:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 duża papryka,
- 3 duże pomidory,
- oregano, ostra hiszpańska papryka, lub papryka chili,sól
- 5 łyżek oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Do przygotowania potrawy użyj głębokiej patelni, lub garnka z grubszym dnem.
- Umyj dokładnie bakłażana, pokrój go w kostkę (lub kosteczkę w zależności od upodobań) ze skórą,
- To samo zrób z cukinią i papryką,
- Pokrój w piórka cebulę,
- Posiekaj obrane ząbki czosnku,
- Pomidory sparz i pokrój w kostkę,
- Na rozgrzanej, naoliwionej patelni, na wolnym ogniu smaż bakłażany, posyp je szczyptą soli. Oberżyn najpierw wchłonie oliwę, a potem zacznie się smażyć,
- Połóż na sitku bakłażany, pod sitko podstaw miskę, aby oliwa ściekła do miski,
- Odsączoną oliwę wlej na patelnię, wrzuć cebulę, po chwili czosnek, posól i podrumień, przełóż do sitka,
- Przelej oliwę która ścieknie na patelnię i smaż paprykę, przełóż do sitka,
- Podobnie przygotuj cukinię i odłóż na sitko z pozostałymi warzywami,
- Na naoliwioną patelnię wrzuć pomidory i doprowadź do wrzenia, przypraw oregano ostrą hiszpańską papryczką, lub chili,
- Dołóż do pomidorów pozostałe warzywa i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut,
- Zdejmij pokrywę i doprowadź do wrzenia, tak aby mikstura miała bardziej konsystencję gulaszu niż była wodnista.
Podawaj z chlebem, serem, wędliną lub tuńczykiem. Smacznego!