Nieśmiało przyznam, że tym razem przeszłam samą siebie! Jeśli w jakiejkolwiek burgerowni zobaczycie ten przepis pamiętajcie, że to JA byłam pierwsza!Jest absolutnie fenomenalny kalmary w tempurze, cytrynowo – winny sos i szparagi = mistrzostwo świata!
Wpadłam na ten przepis mimochodem tęskniąc za Hiszpanią (jakby jeszcze ktoś nie zauważył jestem zdeklarowaną hiszpanofilką) i za bacadillo de calamares, czyli prostym daniem – rogal + kalmary. Ja postanowiłam przerobić je na hamburgera – jako, że mój ukochany jest zdeklarowanym hamburgożercą i dodać doń sezonowe świeżutkie, soczyste i pachnące warzywa.
Tempurę można zrobić tylko na bazie mąki kukurydzianej (ale ciasto wtedy nie chce tak ładnie przykleić się do kalmarów), a w wersji dla ambitnych – samodzielnie wypiec bułkę. Leniwi (do których i ja się zaliczam) mogą udać się po świeżą bułę do sprawdzonej piekarni. Tylko błagam nie do marketu po odgrzaną mrożonkę!
Składniki,
na 2 burgery, czas przygotowania: 30 minut:
- 2 bułki,
- 400 g. kalmarów w krążkach,
- 2 listki ulubionej sałaty,
- pęczek zielonych szparagów,
- 2 plasterki pomidora, pół czerwonej cebuli,
- 0,5 szklanka mąki kukurydzianej,0,5 szklanki pszennej,
- ok. 1 szklanki bardzo zimnej gazowanej wody,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, curry w proszku,
- 1 cała cytryna,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 1 szklanka śmietany do sosów (użyłam 12 %)
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ciasto: do miski wlej wodę jajo i mąkę, wymieszaj tak aby otrzymać konsystencję zbliżoną do ciasta na naleśniki, posól i dodaj łyżeczkę curry, ciasto na godzinę odstaw do lodówki.
- Sos: Śmietanę z winem gotuj około 10 min. cały czas mieszając, następnie dodaj skórkę z całej cytryny (oczywiście skórkę pokrój na bardzo drobne kawałeczki) i przynajmniej sok z połowy cytryny, posól i popieprz do smaku,
- Szparagi: odłam twarde, zdrewniałe końcówki. Do zagotowanej wody włóż pionowo szparagi (tak aby nie były całe zanurzone w wodzie, końce powinny wystawać). Gotuj je dosłownie 7-10 minut, aby były al dente,
- Bułkę przekrój na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Razem z bułką włóż pokrojoną w piórka naoliwioną cebulkę,
- Osusz dobrze kalmary, do miseczki wsyp trochę mąki pszennej. Najpierw oprósz je mąką i następnie obtocz w tempurze. Smaż na głębokim tłuszczu 2-3 minuty, odłóż na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
- Na gorącą bułkę nakładaj składniki :sos, sałatę, pomidor, kalmary, cebulkę, szparagi, SMACZNEGO!