Indyk w sosie jogurtowo -pomidorowym

Indyk w sosie jogurtowo -pomidorowym

Mięso indyka jest niezwykle smaczne. Moim zdaniem zdecydowanie lepsze od kurczaka. Poniższy przepis na indyka z sosem jogurtowo –pomidorowym jest szybki , prosty w przygotowaniu i przepyszny!

Aby przyrządzony indyk zachował kruchość warto przed wyjęciem  polej go jasnym piwem i lekko podkręć temperaturę w piekarniku.

Składniki,
na jedną większą porcję, czas przygotowania: około 30 min.:

  • 20 dkg. piersi z indyka,
  • około 8 łyżek pomidorów cherry w zalewie,
  • około 5  łyżek gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego,
  • 1/3 szklanki jasnego piwa,
  • cebulki dymki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, lub ostra papryka wędzona, curry.

indyk w sosie jogurtowo pomidorowym - produkty

Przygotowanie:

  1. Piersi z indyka umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym,  oczyść ze zbędnego tłuszczu, skrop oliwą, pokrój w kostkę, posól, popieprz, posyp majerankiem i papryką.
  2. Następnie włóż mięso zawinięte w folię aluminiową do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Mięso pokrojone w kostkę upiecze się bardzo szybko.
  3. Po 10 minutach otwórz piekarnik i skrop mięso jasnym piwem. Dzięki temu będzie super chrupiące.
  4. Na naoliwionej patelni podduś rozgnieciony czosnek, pokrojone w piórka cebulki i pomidory w zalewie, wymieszaj.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj jogurtu tyle, aby powstał sos, oraz łyżeczkę curry. Ważne, aby przed dodaniem jogurtu zdjąć sos z ognia, aby jogurt się nie zważył.
  6. Upieczonego indyka, albo wymieszaj z sosem na patelni, albo włóż na talerz i dopiero wtedy pokryj go sosem.

Indyka możesz podać z sałatką z tego przepisu.

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    indyk w sosie jogurtowo pomidorowym i ta sałatka wygląda bosko i na pewno tak smakuje mniam,mniam