Knedle ze śliwkami

Knedle są na mojej liście Top 10 polskiej kuchni! Uwielbiam połączenie ciasta, śliwek i nabiału oraz smak kwaśno – słodki (nie słodko – kwaśny). 

Poza tym to smak mojego dzieciństwa, więc kiedy tęsknię za beztroską lubię sięgnąć między innymi właśnie po knedle.

Składniki:
na około 15 knedli, czas przygotowania: 1 godz. (gotowanie knedli 3 minuty):

  • pół kg. ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
  • około 300 g. mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół kg. śliwek węgierek,
  • cukier (użyłam trzcinowego),
  • śmietana lub jogurt grecki, cynamon. healthyplate-knedle_ze_sliwkami08

Przygotowanie:

  1. Natnij wzdłuż umyte śliwki i wyjmij z każdej z nich pestkę,
  2. Na stolnicy wymieszaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki (poczekaj aż ostygną), mąkę, jajka i ugnieć ciasto. Powinno być lekko klejące i jednolite,
  3. Uformuj wałek z ciasta, podziel na niewielkie kawałki tak, aby uformować na dłoni placuszki o grubości około 3 – 4 cm.,
  4. Do śliwki włóż łyżeczkę cukru, następnie połóż owoc na przygotowane placki i zalep go ciastem, uformuj kulkę,
  5. Knedle wkładaj partiami do osolonej, wrzącej wody i gotuj 3 – 4 minuty,
  6. Podawaj ze śmietaną/jogurtem i cynamonem.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    na pewno pyszne , robię takie same a teraz sezon na śliwki dzięki za inspiracje.miłego i przyjemnego gotowania,pozdrawiam