Krewetki ze świeżymi daktylami

Krewetki ze świeżymi daktylami

Z hiszpańskiej eskapady ostały mi się jeszcze  świeże daktyle. Przyznam, że nie widziałam nigdy wcześniej tego owocu w takiej postaci. To daktyle są świeże, nie wyrastają suszone z drzew? ;-). To kupiłam nie wiedząc jeszcze w jakiej postaci to się zjada.

Odmian daktyli jest sporo. Te które udało mi się zakupić nazywają się Barhi. Po kilku dniach dojrzewają, robią się miękkie i przyjemnie słodkie.

Poniższe danie przyrządziłam jednak z twardych, ugotowanych na parze daktyli, ale z powodzeniem można je jeść na surowo, chodź twarde nie umywają się do miękkich, dojrzałych owoców.

healthyplate-daktyl03

Zastanawiałam się czym można je zastąpić, żeby zaadaptować przepis na polskie warunki i wydaje mi się, że z powodzeniem świeżym ananasem. Nie jest to ten sam smak, ale dobrze komponuje się z krewetką i pomidorem.

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania 20 min.+ jeśli kupisz nieobrane krewetki dolicz 20 min. :

  • 30 dużych krewetek najlepiej surowych,
  • natka pietruszki,
  • 20 świeżych daktyli lub pół surowego ananasa.

Sos pomidorowy:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula lub pół dużej,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • 70-100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • oliwa do smażenia.

healthyplate-krewetki_w_sosie_pomidorowym_z_daktylami03

 Przygotowanie sosu:

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na drobne kawałki,
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną niedbale cebulę i czosnek,
  3. Jak cebula zacznie się rumienić dodaj do niej pomidory,
  4. Posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie,
  5. Jak mikstura zacznie bulgotać dodaj wino, chwilę gotuj, tak żeby alkohol wyparował (około 10 minut),
  6. Potraktuj sos blenderem, nie musisz blendować na idealnie gładką masę.

Przygotowanie krewetek i daktyli:

  1. Daktyle umyj, nie obieraj ze skórki, wyjmij pestki i pokrój je w kostkę, gotuj na parze około 30 minut, tak aby były miękkie (ale nie rozpadające). Jeśli używasz ananasa, nie trzeba go gotować, wystarczy obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do sosu,
  2. W przypadku surowych nieobranych krewetek oczyść je (filmik dla ułatwienia),
  3. Wrzuć ugotowane daktyle/surowego pokrojonego ananasa do sosu,
  4. Następnie dodaj krewetki. W przypadku surowych gotuj w sosie około 10 minut, w przypadku ugotowanych około 5 minut,
  5. Sprawdź czy krewetki są już gotowe,
  6. Podawaj z pietruszką i chlebem.

healthyplate-krewetki_w_sosie_pomidorowym_z_daktylami01

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • Najlepsze są daktyle właśnie zaczynające dojrzewać 🙂 Mięciutkie, słodkie – ale jeszcze troszkę cierpkie. Z krewetkami – trzeba wypróbować.

    • HealthyPlate

      no proszę a jednak świeże daktyle są bardziej znane niż myślałam!
      Można je dostać w Polsce?

      • Kamil Marchwicki

        Oczywiście, http://www.najlepszedaktyle.pl 🙂
        Polecam, są przepyszne 🙂

      • HealthyPlate

        Wow! tego się nie spodziewałam 🙂
        dziękuję