wołowina z czarnym makaronem

Makaron czarny z wołowiną

Dorota

Wołowinę podaję z makaronem z czarnego ryżu. Stanowi on dobrą alternatywę dla tych, którzy lubią zmiany :-). Czarny makaron którego użyłam, to makaron w 60% z mąki z ryżu czarnego i mąki z ryżu brązowego oraz wody. Smakuje podobnie do spaghetti, ale jest słodszy i lżejszy.
Do tego podaję chudą wołowinę. Na zdjęciu widać długie, hiszpańskie papryki, ale z powodzeniem można kupić słodką paprykę dostępną w “pierwszym” warzywniaku.

Składniki,
porcja na 3 osoby, czas marynowania wołowiny: 1-2 godz., czas przygotowania: 20 min.:

  • 0,5 kg mięsa wołowego,
  • makaron z czarnego ryżu,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół żółtej lub pomarańczowej,
  • 1 sztuka trawy cytrynowej lub łyżeczka startej skórki z limonki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czerwonego curry,
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego.
  • do marynaty –sól, pieprz, suszona mięta, 2 łyżki sosu sojowego.

wołowina z czarnym makaronem - produkty

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę, oczyść z tłuszczu i zamarynuj, odstaw na 1-2 godziny.
  2. Pokrój papryki, podduś około 2-3 minuty na patelni.
  3. Następnie wyjmij z patelni papryki i wrzuć mięso. Smaż na dość dużym ogniu.
  4. Po 2-3 minutach dodaj czosnek, pokrojoną drobno trawę cytrynową lub skórkę z limonki, curry, mleczko kokosowe (wlać tyle, aby zrobił się sos, a nie zupa).
  5. W międzyczasie zagotuj wodę i do zagotowanej włóż na 4 minuty makaron.
  6. Mięso smaż na dość dużym ogniu, jak tylko sprawdzisz widelcem, że w środku jest usmażone zdejmij z ognia.
  7. Makaron odcedź i danie wyłóż na talerze. Możesz dodać makaron do patelni mieszając z sosem i dopiero potem wyłożyć na talerz, lub osobno polewając sosem. Sos jest przepyszny, więc rekomenduję opcję 1.

 

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności