Młoda kapusta – smak dzieciństwa

Młoda kapusta – smak dzieciństwa

Komu młoda kapusta nie przypomina błogiego dzieciństwa, zapachu wiosny i czasu w którym beztrosko biegaliśmy boso po trawie?Młoda kapusta jest dla mnie potrawą którą przyrządzam z sentymentu, tęsknoty i dla przywołania pozytywnych emocji z czasów dzieciństwa. Dlatego lubię przygotować ją dokładnie tak samo jak to robi moja mama, ale mimo to smakuje trochę inaczej. Nie mówię, że gorzej czy lepiej, tylko inaczej. Nie wiem czy to kwestia produktów czy po prostu innej “ręki” która nadaje indywidualny smak każdej potrawie?

Składniki:
dla 4 osób, czas przygotowania: 10 min, czas gotowania:około 30 min:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 udka kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek koperku,
  • około 100 g. boczku wędzonego,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • sok z cytryny,
  • trochę zimnej wody,
  • do podania ugotowane ziemniaki.

healthy_plate_kapusta_VPrzygotowanie:

  1. Udka kurczaka zalej wodą, zagotuj i zszumuj.
  2. Kapustę pokrój na ćwiartki, opłucz i posiekaj. Włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj wodę (niewiele – 1 szklanka, bo kapusta puści sok) i udka kurczaka.
  3. Gotuj pod przykryciem około 30 minut, w międzyczasie zamieszaj, dodaj około 2 łyżki soku z cytryny.
  4. Na patelni podsmaż (około 5 minut) pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Dodaj do kapusty i pomieszaj.
  5. Na koniec dodaj posiekany koperek (łyżkę zieleniny zostaw do ziemniaków).
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy