Mojo rojo – sos paprykowy do pieczonych ziemniaków

Mojo rojo – sos paprykowy do pieczonych ziemniaków

Długi weekend zapowiada się pięknie. Zewsząd będzie dochodził zapach grilla, a nad Wisłą roztoczy się blask palenisk. Zapewne poszukujecie już przepisów na dania grillowe i sosy. Znaleźliście już sos do pieczonych ziemniaków inny niż tzatziki?

Podsuwam pomysł na czerwony sos mojo rojo pochodzenia kanaryjskiego na bazie octu, papryki i oliwy.

TIPY:

  • Sos powinien być octowy, więc nie należy się go bać.
  • Jeśli komuś przeszkadza skórka papryki (tak jak mi) należy ją parę minut podpiec w piekarniku, zostawić pod przykryciem (folią) i zdjąć skórę.
  • Czosnku w sosie również powinno być skoro. W zależności od odmiany może być łagodny lub ostry, więc tu również należy wykazać się znajomością swojego produktu.
  • Do sosu dodaj kmin rzymski (kumin) NIE kminek.

healthy_plate_mojo_rojo_V

Składniki:
dla 2óch osób, czas przygotowania – 10 min:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 suszona papryczka chili,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • około 70 ml octu winnego,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka kminu rzymskiego i słodkiej papryki (najlepiej wędzonej),
  • opcjonalnie -1/3 puszki pomidorów w zalewie.

 

Przygotowanie:

  1. Usuń gniazda nasienne z papryki i jeśli nie lubisz skóry pobądź się jej zgodnie z powyżej opisaną wskazówką,
  2. Usuń pestki z suszonej papryczki chili, dodaj ząbki czosnku, kumin i zmiksuj razem ze świeżą papryką i pomidorami (jeśli używasz),
  3. Dodaj ocet, oliwę i słodką paprykę. Dobrze wymieszaj.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy