Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Soczysta, jędrna, o intensywnym, krwistym, słonecznym, zielonym a nawet fioletowo-czarnym kolorze. Bywa niebezpiecznie ostra lub rozkosznie słodka. Kojarzy się z Węgrami, ale jej kulinarne korzenie sięgają  Ameryki Południowej.Do poniższego przepisu użyłam najbardziej popularnych na naszym rynku pękatych w kształcie, słodkich papryk. Przepis jest bardzo prosty, a danie sycące ze względu na farsz z kaszy.

Składniki,
Dla 3 osób, czas przygotowania: 10 min.+ 30 min. pieczenie papryki+15 min. gotowanie kaszy:

  • 3 różnokolorowe duże papryki,
  • szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej,
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • 10 sztuk suszonych pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 bulwa topinambura lub 1 kalarepa,
  • 1 łyżka oliwy,
  • około 10-20 g. gorgonzoli,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu (gotuję w mleku, jest łagodniejsza i przed gotowaniem przelewam gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki),
  2. Papryki umyj, odkrój czapeczki, oczyść wnętrze,
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na patelni z olejem, razem z pokrojonym drobno czosnkiem,
  4. Pokrój w kostkę pomidory suszone,
  5. Do ugotowanej kaszy dodaj cebulę razem z olejem, garść poszatkowanej natki pietruszki, pomidory, i pokrojonego topinambura lub kalarepkę, całość popieprz i posól,
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni,
  7. Wypełnij paprykę kaszą z dodatkami,
  8. Do żaroodpornego naczynia/wyższej formy wlej bulion i połóż papryki,
  9. Około 20 minut piecz papryki razem z czapeczkami (po około 15 minutach sprawdź czy papryka zbytnio nie sczerniała,
  10. Około 10 minut przed wyjęciem potrawy zdejmij czapeczki i posyp farsz pokruszoną gorgonzolą, nie wkładaj ponownie czapeczek do piekarnika, odłóż na talerz,
  11. Po upieczeniu ubierz ładnie papryki w czapki i podawaj,
  12. Z farszu możesz również przygotować sałatkę z tego przepisu.

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy