Pikantna cukinia

Poniższy przepis może stanowić osobne danie jak również dodatek.
Cukinia jest zdrowa, bogata w węglowodany i białko, wapń, żelazo i witaminę C. Pochodzi z Europy, a dokładniej z Włoch.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Wybierz jędrne, o gładkiej skórze i jednolitej barwie. Najlepiej zjedz zanim całkowicie dojrzeje, aby błonnik zawarty w cukinii pozostał lekkostrawny.
Cukinie można jeść grillowaną, na parze, faszerowaną warzywami i mięsem, jako dodatek do mięsa, w postaci frytek, do placków, z pomidorem. Nadaje się do potraw z drobiu, jaj i makaronu. Ma w kuchni wszechstronne zastosowanie i w zasadzie nadaje się do wszystkiego.

Składniki,
Dla 1 osoby, czas przygotowania: 20 min.:

  • 1 cukinia,
  • łyżeczka świeżo posiekanej chili,
  • 1 płaska łyżeczka ghee,
  • 2- 3łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki (najwygodniej obieraczką do warzyw lub obierakiem do sera),
  2. Podsmaż chili na oleju (wystarczy 30 sekund),
  3. Dodaj cukinie,
  4. Po 2 minutach dodaj cytrynę i łyżeczkę ghee,
  5. Smaż jeszcze około 2 minuty,
  6. Spróbuj, w razie potrzeby posól i popieprz,
  7. Cukinia powinna być chrupiąca.

Przepis zaczerpnięty z książki T. Ferrissa „4- godzinny Mistrz Kuchni”.

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy