Placki ze słodkich ziemniaków – batatów

Placki ze słodkich ziemniaków – batatów

Dorota

Poniższy przepis jest niezniszczalny. Nie ma możliwości żeby nie wyszedł z niego dobry placek.  Muszę przyznać, że trochę mnie rozleniwił, bo zawsze jak chcę usmażyć placuchy sięgam bezpiecznie po niego, ale obiecuję, że następnym razem wykaże się większą kreatywnością 🙂

Poprzednio był z dynią, jeszcze wcześniej z cukinią, a teraz ze słodkimi ziemniakami, czyli batatami. Zamiast fety użyłam mozzarelli, ale równie dobrze sprawdzi się feta, lub ser kozi.

Składniki,
na około 15 placków, czas przygotowania: 30-40 min.:

  • 500 g. startych batatów (z 2-3 sztuk),
  • 100 g. sera mozzarella,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól, pieprz i sproszkowana chili, olej do smażenia.

placki z batatów

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż pokruszony.starty ser, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną, starte bataty,
  2. W osobnej misce roztrzep lekko jajka, i wrzuć do mikstury,
  3. Do miski dodaj mąkę, dopraw szczyptą soli i sporo świeżo zmielonym pieprzem, pół łyżeczki chili i wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna pozwolić na formowanie kulek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki,
  4. Rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej,
  5. Gdy olej będzie gorący formuj kulki z ciasta i kładź na patelnię pomagając sobie łyżką. Zachowaj odstęp między plackami,
  6. Smaż około 5-8 min. z każdej strony,smaż placki na średnim ogniu, duży zbyt szybko przypali ziemniaki,
  7. Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności