Znudzony ziemniakami? Dzisiejszy zamiennik to puree z kalafiora gotowany w mleczku kokosowym z dodatkiem orzechów nerkowców.
Kalafior pochodzi z Cypru. Jest niskokaloryczny, źródło witaminy C i minerałów.
Kupując warzywo zwróć uwagę na liście. Powinny być jędrne, w żadnym wypadku zwiędłe, a kwiat biały, bez plam i nieuszkodzony.
Najlepiej gotować go bez przykrycia, żeby pozwolić uwolnić się olejkom eterycznym. Aby był bardziej delikatny dodaj łyżkę, lub dwie mleka, a jeśli drażni Cię jego zapach do wody z mlekiem włóż obranego ziemniaka (podobno działa, ale jako, że lubię zapach kalafiora, nie miałam potrzeby sprawdzania).
Można go jeść na wiele sposobów. Nie tylko z bułką tartą i masłem. Stanowi dobrą przekąskę podczas oglądania filmu (do pochrupania na surowo).
Składniki,
Dla 2 osób, czas przygotowania: 30 min, przygotowanie:
- 1 kalafior,
- 1 szklanka mleczka kokosowego,
- garść (około 30 g. rozgniecionych orzechów nerkowców)+ parę do ozdobienia,
- 2 łyżki wody,
- 2 szczypty cynamonu, curry,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Kalafiora umyj, zdejmij z niego liście,
- Porozdzielaj różyczki kalafiora, wyjmij głąba,
- Do garnka włóż rozdrobniony kalafior, dolej mleczko i wodę, nerkowce gotuj 20 minut,
- Dodaj przyprawy,
- Rozgnieć widelcem na puree,
- Udekoruj orzechami.
Przepis zaczerpnięty z książki T. Ferrissa „4- godzinny Mistrz Kuchni”.