Ryba z cynamonem i kminkiem

Ryba z cynamonem i kminkiem

Debiut podania ryby w poniższy sposób okazał się sukcesem! Zainspirowana kuchnią Sri Lanki postanowiłam spróbować ryby w cynamonie!
Co ciekawe zakupiłam dwa dorodne pstrągi o srebrzystych bokach, niebieskoszarym grzbiecie i różowym pasku  wzdłuż linii bocznej. Jednak różniły się mięsem. Jeden miał bladoróżowe, delikatne mięso, a drugi szarobiałe, bardziej wyraziste i mięsiste. Oba były dobre, ale skąd ta różnica? Natychmiast rzuciłam się do internetu w poszukiwaniu jedynej prawdy, ale okazało się, że prawd jest wiele: a że to zależy od paszy, a że ten szarobiały to hodowlany, a bladoróżowy dziki, a że jeden Polski, a drugi z Norwegii. i co teraz? Czy ktoś wie jak jest naprawdę?

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania 10 min.+około 30 min. pieczenie:

  • 2 tusze pstrąga,
  • 1 czubata łyżeczka nasion kminku,
  • 1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki,
  • 1 czubata łyżka zmielonego cynamonu,
  • 1 czubata łyżka zmiażdżonego czosnku,
  • 1 czubata łyżka startego imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy +1 łyżka do batatów, sól, pieprz, tymianek,
  • 2-3 bataty.

ryba z cynamomnem i kminkiem

Przygotowanie:

  1. Z przypraw (oprócz soli), cytryny, imbiru, czosnku i oliwy utrzyj pastę,
  2. Rybę dokładnie umyj i natrzyj grubo pastą w środku i na wierzchu,
  3. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc,
  4. W międzyczasie obierz bataty i pokrój w słupki, jak na frytki,
  5. Następie posól, owiń w folię aluminiową i piecz około 30 -40 min, w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku,
  6. Bataty posól, popierz, spryskaj oliwą i włóż do piekarnika na blachę wyłożoną folią aluminiową razem z rybą na około 20-40 min,
  7. 5 minut przed wyłożeniem batatów posyp je suszonym tymiankiem.

 

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy