Super prosta, wspaniale smaczna i bardzo zdrowa. Poniższy przepis jest wręcz obowiązkowy dla osób dbających o swoje zdrowie.
Rukolę można uwielbiać, albo nienawidzić. Ma bardzo specyficzny, jak dla mnie fenomenalny smak. Jest gorzka, intensywna, lekko orzechowa. Przywieziona do Polski z krajów śródziemnomorskich, coraz częściej uprawiana na polskiej ziemi i ku mojemu zadowoleniu w ogródku moich rodziców.
Rukola jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Posiada ich o wiele więcej niż np. sałata lodowa. Ma mnóstwo witamin A i C, wapnia i żelaza. A zatem zwiększa odporność. Posiada również związki chroniące przed nowotworami, ma działanie bakteriobójcze i jest lekkostrawna.
Dodając do sałatki awokado wzbogacisz ją nie tylko o smak, ale także o nienasycone kwasy tłuszczowe (czyli te dobre, niezbędne dla naszego organizmu), a także o witaminy z grupy B. Awokado ma właściwości przeciwdepresyjne i polecane jest dla osób mających dolegliwości żołądkowe i problemy z trawieniem.
Jakby tego było mało dodałam soję – głównie cenioną za idealny zastępnik białka zwierzęcego. Posiada również dużą ilość witamin z grupy B i składników mineralnych. Regularne jedzenie soi obniża poziom złego cholesterolu.
Składniki,
dla 2 osób, 15 minut:
- około 100 gramów rukoli,
- 1 dojrzałe awokado,
- 3 pomidory malinowe,
- szklanka ugotowanej soi, ja poszłam na skróty i użyłam soi z zalewy,
- do skropienia oliwa z oliwek i ocet sherry. Warto się wysilić i poszukać tego octu, bo balsamico (mam na myśli ten dostępny w sklepach, który tylko przypomina prawdziwe balsamico kolorem), nie zastąpi octu sherry.
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie,
- Umyj porządnie rukolę,
- Wysusz – absolutnie nie może być mokra,
- Przełóż sałatę do miski, skrop ją octem (nie można przesadzać. Odrobina doda genialnego smaku, ale jeśli przesadzimy potrawa nie będzie jadalna),
- Obierz awokado, pokrój i skrop sokiem z cytryny,
- Umyj pomidory pokrój w kostkę,
- Do sałaty wrzuć pomidory, awokado i soję,
- Całość posól, popieprz i skrop oliwą z oliwek.