Sałata z rukolą i awokado

Super prosta, wspaniale smaczna i bardzo zdrowa. Poniższy przepis jest wręcz obowiązkowy dla osób dbających o swoje zdrowie.
Rukolę można uwielbiać, albo nienawidzić. Ma bardzo specyficzny, jak dla mnie fenomenalny smak. Jest gorzka, intensywna, lekko orzechowa. Przywieziona do Polski z krajów śródziemnomorskich, coraz częściej uprawiana na polskiej ziemi i ku mojemu zadowoleniu w ogródku moich rodziców.

Rukola jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Posiada ich o wiele więcej niż np. sałata lodowa. Ma mnóstwo witamin A i C, wapnia i żelaza. A zatem zwiększa odporność. Posiada również związki chroniące przed nowotworami, ma działanie bakteriobójcze i jest lekkostrawna.

Dodając do sałatki awokado wzbogacisz ją nie tylko o smak, ale także o nienasycone kwasy tłuszczowe (czyli te dobre, niezbędne dla naszego organizmu), a także o witaminy z grupy B. Awokado ma właściwości przeciwdepresyjne i polecane jest dla osób mających dolegliwości żołądkowe i problemy z trawieniem.

Jakby tego było mało dodałam soję – głównie cenioną za idealny zastępnik białka zwierzęcego. Posiada również dużą ilość witamin z grupy B i składników mineralnych. Regularne jedzenie soi obniża poziom złego cholesterolu.

Składniki,
dla 2 osób, 15 minut:

  • około 100 gramów rukoli,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 3 pomidory malinowe,
  • szklanka ugotowanej soi, ja poszłam na skróty i użyłam soi z zalewy,
  • do skropienia oliwa z oliwek i ocet sherry. Warto się wysilić i poszukać tego octu, bo balsamico (mam na myśli ten dostępny w sklepach, który tylko przypomina prawdziwe balsamico kolorem), nie zastąpi octu sherry.
  • sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie,

  1. Umyj porządnie rukolę,
  2. Wysusz – absolutnie nie może być mokra,
  3. Przełóż sałatę do miski, skrop ją octem (nie można przesadzać. Odrobina doda genialnego smaku, ale jeśli przesadzimy potrawa nie będzie jadalna),
  4. Obierz awokado, pokrój i skrop sokiem z cytryny,
  5. Umyj pomidory pokrój w kostkę,
  6. Do sałaty wrzuć pomidory, awokado i soję,
  7. Całość posól, popieprz i skrop oliwą z oliwek.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    widzę znów świetny przepis , właśnie mam w ogrodzie świeżą rukolę kupię jutro tylko soję i wypróbuję zdrowy przepis pozdrawiam i na pewno jeszcze wpadnę na tę świetną stronę bo uwielbiam takie sałatki. Pozdrawiam i miłego dnia