Sałatka z ziemniakami

Na temat ziemniaków rozpisałam się nawet dłużej. Może dziwić czym ja się tu w ogóle ekscytuję. A ekscytuje się, bo to warzywo towarzyszyło mi i Tobie zapewne również, przez większość posiłków,  a tak to już bywa, że jak coś czy ktoś jest z nami na co dzień to zapominamy o wartości tejże rzeczy czy BA nawet osoby.
Poniżej przepis  na szalenie prostą szybką i znikającą w mgnieniu oka ziemniaczaną sałatkę.

Składniki,
na 1 większą porcję, czas przygotowania: 10 min. + gotowanie ziemniaków:

  • 4 większe, lub 8 małych, ziemniaków nie rozpadających się po ugotowaniu,
  • duża łyżka kaparów,
  • 6-8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • świeży szpinak,
  • około 30 g. gorgonzoli,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie: różowy pieprz,
  • do dressingu: 2 ząbki czosnku, łyżka octu winnego, 5 łyżek dobrej oliwy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki,
  2. W międzyczasie pokrój cebulkę w piórka i pomidorki koktajlowe na pół,
  3. Po ugotowaniu i przestygnięciu ziemniaków obierz je w talarki,
  4. Na duży talerz  wyłóż liście szpinaku, połóż na niego ziemniaki, cebulę, pomidorki, pokrojoną w kostkę gorgonzolę, przystrój kaparami i różowym pieprzem (jeśli używasz) posyp poszatkowaną natką pietruszki,
  5. Przygotowanie sosu: do miseczki wlej ocet, olej i miód oraz dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posól, popieprz, wymieszaj,
  6. Polej sałatkę sosem przed podaniem.

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności