Sałatka z ziemniakami

Na temat ziemniaków rozpisałam się nawet dłużej. Może dziwić czym ja się tu w ogóle ekscytuję. A ekscytuje się, bo to warzywo towarzyszyło mi i Tobie zapewne również, przez większość posiłków,  a tak to już bywa, że jak coś czy ktoś jest z nami na co dzień to zapominamy o wartości tejże rzeczy czy BA nawet osoby.
Poniżej przepis  na szalenie prostą szybką i znikającą w mgnieniu oka ziemniaczaną sałatkę.

Składniki,
na 1 większą porcję, czas przygotowania: 10 min. + gotowanie ziemniaków:

  • 4 większe, lub 8 małych, ziemniaków nie rozpadających się po ugotowaniu,
  • duża łyżka kaparów,
  • 6-8 pomidorków koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • świeży szpinak,
  • około 30 g. gorgonzoli,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie: różowy pieprz,
  • do dressingu: 2 ząbki czosnku, łyżka octu winnego, 5 łyżek dobrej oliwy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki,
  2. W międzyczasie pokrój cebulkę w piórka i pomidorki koktajlowe na pół,
  3. Po ugotowaniu i przestygnięciu ziemniaków obierz je w talarki,
  4. Na duży talerz  wyłóż liście szpinaku, połóż na niego ziemniaki, cebulę, pomidorki, pokrojoną w kostkę gorgonzolę, przystrój kaparami i różowym pieprzem (jeśli używasz) posyp poszatkowaną natką pietruszki,
  5. Przygotowanie sosu: do miseczki wlej ocet, olej i miód oraz dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posól, popieprz, wymieszaj,
  6. Polej sałatkę sosem przed podaniem.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    dziękuję za podpowiedź na dobrą sałatkę z ziemniakami ,wygląda apetycznie i na pewno pyszna mam składniki i zaraz zrobię