Ajoaceite – sos alioli w stylu walenckim. Gdzie go zjeść w Walencji?

Ajoaceite – sos alioli w stylu walenckim. Gdzie go zjeść w Walencji?

Ajoaceite, lub alioli to sos typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Znajdziesz go w każdym, szanowanym się barze w Walencji. Jest to sos na bazie czosnku i oliwy z oliwek. Gdzie spróbować wybornego ajoaceite w Walencji?

El  Forn del Carmen (Calle San Ramon 2). Lokal dosyć klaustrofobiczny. Wybierając stolik na górze wyższe osoby uważać muszą na głowę.  Ale nawet głowę warto dla tego lokalu poświęcić i spróbować ich domowego walenckiego alioli, o przyjemnej dla podniebienia teksturze i wspaniałym czosnkowym smaku! Palce lizać. I do tego patatas bravas w stylu El Forn – podane z salsą z awokado i właśnie z opisanym wyżej ajoaceite. Wspaniałe ziemniaki, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku! idealne!
Menu El Forn składa się z zaledwie paru pozycji. Co uwielbiam! Miejsce jest dosyć oblegane, więc jeżeli będziesz wybierać się w większej grupie to lepiej zrobić rezerwację wcześniej.

Przepis na ajoaceite znajdziesz na blogu we wpisie Sos alioli w stylu walenckim

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy