Baton owsiano-orzechowy

Polecam go każdej osobie przed wysiłkiem fizycznym i umysłowym. W zasadzie każdemu dbającemu o zdrowie.
Bez mąki, masła, z niewielką ilością brązowego cukru. Baton jest super zdrowy, ekstra sycący i co ważne dobry w smaku, a także prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki,
na około 20 batonów, czas przygotowania: 10 min. + 30 min. pieczenie:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka płatków żytnich,
  • szklanka ziaren siemienia lnianego,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • pół szklanki blanszowanych migdałów,
  • pół szklanki orzechów laskowych,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • łyżka cynamonu,
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego (krowie jak ktoś woli),
  • łyżka ekstraktu z wanilii.

baton_owsiano_orzechowy_healthy_plate_VPrzygotowanie:

  1. Suche składniki wymieszaj ze sobą w misce: płatki owsiane, żytnie, siemię lniane, żurawinę, orzechy, cukier, cynamon,
  2. Przesyp składniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
  3. Roztrzep w miseczce jajko, dodaj mleko i ekstrakt z wanilii,
  4. Tak przygotowanym mlekiem zalej suche składniki,
  5. Piecz 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniki,
  6. Pokrój batony wedle fantazji na kawałki dopiero gdy ostygną.

Przepis inspirowany http://iowagirleats.com/

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności