Ciasteczka owsiane czekoladowe

Ciasteczka owsiane czekoladowe

Nieskromnie przyznam, że w życiu nie jadłam lepszych ciasteczek owsianych! Są absolutnie rewelacyjne, a zjedzone jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika nie mają sobie równych. Przekonajcie się sami i same!

Składniki,
na około 12- 15 sztuk ciasteczek, czas pieczenia: około 30 min. + 10. min. przygotowanie:

  • 300 g płatków owsianych (u mnie mieszanka górskich z dodatkiem żytnich),
  • 3 łyżki lnu mielonego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki kakao,
  • 2 łyżki kawy (u mnie mielona),
  • 10 -15 sztuk orzechów brazylijskich,
  • 10-15 sztuk suszonych śliwek,
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej (z żurawiną trzeba uważać jeśli chodzi o cukier, w zależności od firmy bywają bardziej bądź mniej słodkie),
  • 4 kawałki gorzkiej czekolady,
  • 1/3 szklanki, bądź pół (dla fanów słodkiego smaku) szklanki cukru trzcinowego,
  • szklanka gotowanej wody,
  • 3 łyżki maślanki,
  • 1 jajko (lub łyżka octu jabłkowego).

ciasteczka owsiane czekoladowe - produkty

Przygotowanie:

  1. Szklanką zagotowanej wody zalej kakao zmieszane z kawą. Jeżeli używasz mielonej kawy poczekaj, aż się zaparzy i przelej przez sitko w celu pozbycia się fusów, dodaj cukier.
  2. Do miski wsyp: płatki, len, zmiażdżone orzechy (najwygodniej wysypać orzechy na deskę do krojenia i skruszyć je przyciskając szerszą częścią noża), pokrojoną żurawinę i śliwki, pokrojoną dosyć drobno czekoladę, wymieszaj.
  3. Następnie dodaj maślankę, jajko i napój kakaowo –kawowy. Spróbuj czy jest dobre w smaku. Masa powinna być gęsta, aby można uformować kulki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dołóż płatki, jeżeli jest zbyt gęsta możesz dołożyć maślankę, lub zrobić więcej kakao.
  4. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż sformowane kulki (niezbyt duże). Kulki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 20-25 minut.

Podobne wpisy