healthyplate-pasta_z_buraków

Krem z buraków

Dorota

Tym razem przedstawiam buraki w eleganckiej, aksamitnej i zmysłowej odsłonie. Idealne jako dodatek do romantycznej kolacji, na imprezę, do kanapki, lub głównego dania.

Składniki,
przepis na dwie osoby:

  • 1 spory burak,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  •  sok z połowy limonki,
  • przyprawy: sól do smaku, szczypta pieprzu, szczypta chili w proszku,
  • śmietankowy serek kozi (kupiłam opakowanie 125 g),
  • opcjonalnie 1 łyżka tahiny kupionej lub zrobionej z 2 łyżek sezamu.

Przygotowanie:

  1. Buraka upiecz lub ugotuj.
  2. Ugotowanego buraka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami (oprócz serka koziego). Zblenduj na masę.
  3. Przystrój na chlebku/krakersach/macy serkiem kozim. Według mnie jest jeszcze smaczniejszy po odstawieniu na noc do lodówki.

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności