Nachosy

Nachosy

Dorota

Pyszne, chrupiące, domowe nachosy, ciekawa odmiana dla kupnych. W zależności od dodanych przypraw można tworzyć różne smaki.

Składniki,
dla 2-óch osób, czas przygotowania: 30 min.:

  • 80 g. mąki kukurydzianej,
  • 80 g. mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • około 80 ml przegotowanej wody,
  • sól, ostra papryka.

healthyplate-nachosy

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę,
  2. W misce połącz mąkę kukurydzianą z pszenną, dosyp po łyżeczce przypraw, lub więcej, jeśli mają być intensywniejsze w smaku,
  3. Do mieszanki dolej 80 ml przegotowanej wody i 2 łyżki oleju, wymieszaj,
  4. Odstaw na 10 min. do schłodzenia,
  5. Rozgrzej piekarnik  do 200-220 stopni,
  6. Oprósz stolnicę mąką pszenną rozwałkuj ciasto. W razie potrzeby oprósz mąką ciasto z wierzchu (gdyby przyczepiało Ci się do wałka). Ciasto powinno być rozwałkowane cienko,
  7. Pokrój ciasto w paski, a następnie z pasków wykrój trójkąty,
  8. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta po formowaniu kształtów, rozwałkuj ponownie. Wykorzystaj wszystko,
  9. Nachosy wykładaj na formę. Możesz bezpośrednio, nie używałam papieru do pieczenia,
  10. Piecz około 10 minut, do czasu aż będą rumiane. Po 5 minutach sprawdź nachosy i temperaturę piekarnika i w razie potrzeby wyjmij je wcześniej.

Przepis zaczerpnęłam z bloga kuchennelovestory

Nachosy możesz zajadać z guacamole, np. z tego przepisu. A Ty z jakim sosem najbardziej lubisz chrupać nachosy?

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności