Kto uwielbia smak suszonych pomidorów na pewno ma słabość tak jak ja do czerwonego pesto. Szybka i wyborna w smaku pasta z suszonych kąpanych w słońcu, greckich pomidorów (przynajmniej tak jest napisane na słoiczku J) i słonecznika.
Nie jest to oryginalne pesto alla genovese –czyli zielony sos pochodzący z Genui, regionu Liguria we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia, czosnek, orzeszki piniowe i ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano i Pecorino.
Poniższy przepis zawiera suszone pomidory, z którego składa się czerwone pesto (pesto alla siciliana) i dodałam do tego pestki słonecznika.
Pesto możesz zjeść z chlebem, makaronem, mięsem, serem, sałatą, czy daniami tex- mex (fuzja kuchni meksykańskiej i teksaskiej).
Składniki,
dla 3 osób, czas przygotowania: 5 minut:
- 200 g. (słoik) suszonych pomidorów w zalewie,
- 100 g. słonecznika łuskanego.
Przygotowanie:
- Do miski wrzuć pomidory razem z zalewą. Zazwyczaj są już doprawione więc nie trzeba niczego więcej,
- Dosyp pestki słonecznika,
- Zblenduj,
- Zajadaj z nachosami z tego przepisu i podziel się wrażeniami.