Sos alioli w stylu walenckim

Sos alioli, lub ajoaceite jak nazywają go m.in. w Walencji, to sos na bazie czosnku i oliwy z oliwek. W Hiszpanii serwowany jest w formie przekąski razem z pieczywem lub ziemniakami. Prostota i uniwersalność tego sosu sprawia że śmiało można go serwować również do dań rybnych, owoców morza czy ryżu.Jak nazwa wskazuje (ajo – czosnek, aceite – oliwa) podstawowa wersja sosu zawiera tylko dwa główne składniki, plus odrobinę soli. Można też spotkać się z wersją z żółtkiem jajka i z całym jajkiem. Zamiast oliwy z oliwek stosuje się często olej słonecznikowy.

W przepisie poniżej zdecydowałam się na użycie całego jajka. Dzięki temu uzyskałam zwartą i puszystą konsystencję. Szybciej i łatwiej również ubiłam sos, niż gdy testowałam wersję z samym żółtkiem. Użyłam także delikatnej w smaku i zapachu oliwy z oliwek.

Składniki:
na miseczkę sosu, potrzebny będzie blender, czas przygotowania: 2 minuty:

  • spory ząbek czosnku,
  • ok. pół szklanki delikatnej oliwy z oliwek,
  • jajko,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Obrany czosnek z jajkiem i solą dodaj do blendera,  powoli blenduj.
  2. Powoli dodawaj strumieniem oliwę, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Zamiast blendera można użyć moździerz. Jeżeli posiadasz moździerz żeliwny owiń go folią, aby przy miażdżeniu składniki nie wchłonęły czarnego koloru.

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy