Koreczki jako hiszpański tapas – banderillas

Koreczki jako hiszpański tapas – banderillas

Banderillas to popularna w całej Hiszpanii przekąska, której nazwa związana jest z korridą. Można ją znaleźć w niemal każdym barze – od północy przez centralną część kraju i na południu kończąc. Jak szczerze odradzam cyrk korridy, tak uwielbiam banderillas za prostotę i wyrazistość.

Swoją nazwę tapas wziął od barwnie zdobionych włóczni używanych w “walkach” byków, gdzie cały drugi etap korridy polega na wbijaniu ich w kark, tak aby maksymalnie go osłabić i byk trzymał głowę nisko przed decydującym etapem śmierci (tercio de muerte).

Są dwa elementy bez których nie ma tego tapas:
– szpikulec/wykałaczka,
– połączenie smaku kwaśnego z ostrym (zwykle korniszony z chili).

Hiszpanie używają do banderillas marynowanych warzyw takich jak ogórki, papryka, kapary, oliwki, cebula oraz ryby, w tym marynowanego tuńczyka i anchois.

Składniki:
dla 2 osób (około 20 koreczków), czas przygotowania 20 min.:

  • puszka anchois w oleju,
  • puszka cebulki białej perłowej,
  • puszka mini ogórków konserwowych,
  • puszka czarnych oliwek bez pestek,
  • wykałaczki.

banderillas_healthy_plate_V

Przygotowanie:

  1. Nabijamy kolejno na wykałaczkę: anchois zawinięty w rulonik, oliwkę, ogórek i cebulkę.

Gotowe 🙂

Podobne wpisy