Achar – ogórki po nepalsku

Dziś jesteśmy w rodzinnych stronach ogórka czyli u podnóży Himalajów, a dokładniej w Katmandu (Nepal). Bardzo zaciekawił mnie poniższy przepis, gdyż ogórka łączymy z sezamem, kminkiem gorczycą i kurkumą. Niespotykane połączenie, które komponuje się fenomenalnie! Warto przetestować na swoich kubkach smakowych.

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania: 20 min.+0,5 godz. w lodówce:

  • 1,2 kg. ogórków gruntowych,
  • 200 g. gęstego jogurtu,
  • 2 łyżki sezamu (może być czarny),
  • 1 łyżeczka nasion kminku,
  • pół czerwonej papryczki chili,
  • łyżeczka nasion gorczycy,
  • płaska łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • olej, sól.achar_healthyplate_3

Przygotowanie:

  1. Obrane ogórki przetnij wzdłuż i pokrój w słupki, posól i odstaw na 15 minut, aby puściły sok,
  2. Na suchej patelni upraż sezam i kminek, ostudź,
  3. Zmiażdż sezam i kminek w moździerzu i wymieszaj z jogurtem na gęsty sos,
  4. Ogórki wysusz ręcznikiem kuchennym, wymieszaj z sosem,
  5. Na naoliwionej patelni podsmaż pokrojone w kosteczkę chili, ziarna gorczycy i kurkumę, ostudź,
  6. Polej ogórki mieszanką, skrop sokiem z cytryny,
  7. Odstaw do lodówki na pół godziny, wtedy smakuje najlepiej.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy