Ten upominek na pewno zagości na każdym polskim, świątecznym stole, w wielu postaciach. Poniżej w wersji podstawowej w oleju, oczywiście skropiony octem sherry.
Śledź obok pierogów z serem to moja ukochana potrawa wigilijna. Najbardziej lubię w najprostszej postaci, ale nie wzgardzę nietuzinkowym połączeniem.
A jaki Ty masz sposób na śledzia?
Składniki,
na 3-4 słoiki, czas przygotowania 10min.+moczenie śledzia:
- około 20 solonych wyfiletowanych płatów śledziowych,
- 2 cebule,
- olej lniany,
- ocet sherry lub z białego wina,
- kilka ziaren pieprzu.
Przygotowanie:
- Śledzie mocz w wodzie przez około 2 godziny, od czasu do czasu zmień wodę , szybciej pozbędziesz się soli mocząc w mleku,
- Pokrój śledzia na kawałki, tak “na jeden kęs” i skrop 2 – 3 łyżkami octu,
- Pokrój cebulę w piórka i zalej wrzącą wodą. Tę radę otrzymałam od koleżanki i rzeczywiście cebula robi się miękka i pozbawiona goryczy,
- W słoiki układaj kolejno śledzie, cebulę i zakończ wrzuceniem paru ziarnek pieprzu, zalej wszystko olejem.