Śledź w oleju – tradycyjny sposób

Śledź w oleju – tradycyjny sposób

Ten upominek na pewno zagości na każdym polskim, świątecznym stole, w wielu postaciach. Poniżej w wersji podstawowej w oleju, oczywiście skropiony octem sherry.
Śledź obok pierogów z serem to moja ukochana potrawa wigilijna. Najbardziej lubię w najprostszej postaci, ale nie wzgardzę nietuzinkowym połączeniem.
A jaki Ty masz sposób na śledzia?

Składniki,
na 3-4 słoiki, czas przygotowania 10min.+moczenie śledzia:

  • około 20 solonych wyfiletowanych płatów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • olej lniany,
  • ocet sherry lub z białego wina,
  • kilka ziaren pieprzu.

sledz-w-oleju_healthy_plate_V

Przygotowanie:

  1. Śledzie mocz w wodzie przez około 2 godziny, od czasu do czasu zmień wodę , szybciej pozbędziesz się soli mocząc w mleku,
  2. Pokrój śledzia na kawałki, tak “na jeden kęs” i skrop 2 – 3 łyżkami octu,
  3. Pokrój cebulę w piórka i zalej wrzącą wodą. Tę radę otrzymałam od koleżanki i rzeczywiście cebula robi się miękka i pozbawiona goryczy,
  4. W słoiki układaj kolejno śledzie, cebulę i zakończ wrzuceniem paru ziarnek pieprzu, zalej wszystko olejem.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy