healthyplate-śledz_w_sosie_salsa

Śledź zajmuje ważne miejsca na stole Polaków. Jest niezwykle smaczny i zdrowy ze względu na zawartość  zbawiennych dla naszej cery, wzroku, kości, układu krwionośnego, pamięci minerałów i witamin oraz kwasów omega 3 i 6.

Można go podawać na wiele sposobów jako danie główne, dodatek, do sałatek. Poniżej przepis na delikatnego śledzia ze słodką nutą. Przepis  jest oczywiście przepyszny :-),  prosty, szybki (wyłączając czas na namoczenie filetów).

Składniki,
na około 10 porcji, czas przygotowania: 1,5 godziny namoczenie filetów + 10 minut przygotowanie:

  • 6 filetów śledziowych majtasów,
  • 20dkg rodzynek,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 cytryna,
  • 2 duże cebule,
  • ½ szklanki oleju do smażenia,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie (około 1,5 godziny zmieniając przynajmniej 3 razy wodę).
  2. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na patelni w oleju.
  3. Pokrój śledzie na kawałeczki. Dodaj rodzynki, koncentrat pomidorowy, cukier, wymieszaj.
  4. Dodaj sos do śledzi. Przed podaniem wstaw do lodówki. Według mnie lepiej smakuje.

Podobne wpisy