Śledź zajmuje ważne miejsca na stole Polaków. Jest niezwykle smaczny i zdrowy ze względu na zawartość zbawiennych dla naszej cery, wzroku, kości, układu krwionośnego, pamięci minerałów i witamin oraz kwasów omega 3 i 6.
Można go podawać na wiele sposobów jako danie główne, dodatek, do sałatek. Poniżej przepis na delikatnego śledzia ze słodką nutą. Przepis jest oczywiście przepyszny :-), prosty, szybki (wyłączając czas na namoczenie filetów).
Składniki,
na około 10 porcji, czas przygotowania: 1,5 godziny namoczenie filetów + 10 minut przygotowanie:
- 6 filetów śledziowych majtasów,
- 20dkg rodzynek,
- 80 g koncentratu pomidorowego,
- 1 cytryna,
- 2 duże cebule,
- ½ szklanki oleju do smażenia,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie (około 1,5 godziny zmieniając przynajmniej 3 razy wodę).
- Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na patelni w oleju.
- Pokrój śledzie na kawałeczki. Dodaj rodzynki, koncentrat pomidorowy, cukier, wymieszaj.
- Dodaj sos do śledzi. Przed podaniem wstaw do lodówki. Według mnie lepiej smakuje.