healthyplate-śledz_w_sosie_salsa

Śledź zajmuje ważne miejsca na stole Polaków. Jest niezwykle smaczny i zdrowy ze względu na zawartość  zbawiennych dla naszej cery, wzroku, kości, układu krwionośnego, pamięci minerałów i witamin oraz kwasów omega 3 i 6.

Można go podawać na wiele sposobów jako danie główne, dodatek, do sałatek. Poniżej przepis na delikatnego śledzia ze słodką nutą. Przepis  jest oczywiście przepyszny :-),  prosty, szybki (wyłączając czas na namoczenie filetów).

Składniki,
na około 10 porcji, czas przygotowania: 1,5 godziny namoczenie filetów + 10 minut przygotowanie:

  • 6 filetów śledziowych majtasów,
  • 20dkg rodzynek,
  • 80 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 cytryna,
  • 2 duże cebule,
  • ½ szklanki oleju do smażenia,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie (około 1,5 godziny zmieniając przynajmniej 3 razy wodę).
  2. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na patelni w oleju.
  3. Pokrój śledzie na kawałeczki. Dodaj rodzynki, koncentrat pomidorowy, cukier, wymieszaj.
  4. Dodaj sos do śledzi. Przed podaniem wstaw do lodówki. Według mnie lepiej smakuje.

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności