Soczewica z sosem winegret na ciepło

Soczewica z sosem winegret na ciepło

Zainspirowana kuchnią francuską przygotowałam przyjemną, smakowitą i zdrową przystawkę z soczewicy. Na ciepło smakuje cudnie, w wersji na zimno sporo traci, także tylko na ciepło, a kapkę octu dopiero przy wykończeniu, nie wcześniej. Idealnie będzie jeżeli użyjesz soczewicy puy (w końcu to francuski przepis), ale to nie jest wymóg.

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania: 35 min. gotowanie + 10 przygotowanie:

  • 1 szklanka soczewicy, najlepiej soczewicy puy,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1,2 marchewki,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 posiekane szalotki,
  •  ząbki czosnku,
  • łyżeczka octu sherry,
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu greckiego,
  • sól, pieprz,
  • świeża natka pietruszki.

 

soczewica_z_sosem_winegret_healthy_plate_3Przygotowanie:

  1. Umyj soczewicę, zagotuj w 4 szklankach wody,
  2. Obierz i pokrój w kosteczkę marchewkę, seler, cebulę i czosnek,
  3. Zagotuj soczewicę razem z winem, marchewką, selerem, połową cebuli i połową czosnku,
  4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 30-35 min., aż soczewica zmięknie, ale nie zrobi się papkowata,
  5. Odcedź soczewicę i zachowaj około 2-3 łyżki wywaru,
  6. Do odcedzonej gorącej soczewicy dodaj około 2 łyżki wywaru, pozostałą cebulę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj,
  7. Na koniec skrop octem sherry i dodaj 2 łyżki śmietany/jogurtu,
  8. Podawaj na ciepło. W razie potrzeby dopraw.

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    dobry przepis ,muszę wypróbować,dziękuje serdecznie za wspaniałe inspiracje kuchenne i tak ładnie podane,świetne zdjęcia