Ekspresowa sałatka świąteczna z burakiem

Ekspresowa sałatka świąteczna z burakiem

Cudnie banalny i ekspresowy przepis na sałatkę z buraków! Niesamowicie mi smakuje i do tego ze względu na niską kaloryczność można ją spożywać bez opamiętania. Zaserwuj ją koniecznie na kolacji wigilijnej i rozkoszuj się jej smakiem do woli.

Składniki
dla 4-6 osób, czas przygotowania: 30-45 min. gotowanie buraków +15 min.:

  • 4 duże buraki cukrowe,
  • 1 puszka cebuli perłowej,
  • 1 puszka (300 g. bez odsączenia) korniszonów lub mini korniszonów.

Składniki na sos:

  • sok z 1 cytryny,
  • pół szklanki oleju lnianego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki octu sherry lub z białego wina,
  • sól, pieprz,
  • 2-3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki.

sałatka z burakiem

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotuj w osolonej wodzie ze skórą około 30-40 min.,
  2. Obierz je ze skóry (radzę w rękawiczkach) i pokrój w kostkę,
  3. Pokrój w kostkę także korniszony i wrzuć do buraków. Jeśli posiadasz mini korniszony nie trzeba kroić,
  4. Dodaj odsączone cebule,
  5. W szklance przygotuj sos, wymieszaj wszystkie składniki do sosu ze sobą, czosnek przepuść przez praskę,
  6. Zalej sosem warzywa i gotowe!
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy