Kontynuując misję „burak o wielu twarzach” chcąc zadać kłam przeświadczeniu, że buraczki do tylko do ziemniaków i kotleta, lub z barszczem czerwonym na Wigilię przedstawiam frittatę z burakami.
Oczywiście jestem daleka od zamachu na tradycyjną polską kuchnię, która swoją drogą jest pyszna. Pragnę tylko zachęcić was do łagodnego wychodzenia z kulinarnej strefy komfortu i łączenia produktów w nowe kombinacje smakowe, do tego szalenie proste, to nie są żadne wyrafinowane i czasochłonne przepisy. Na zdjęciu długa papryka hiszpańska, ale z powodzeniem można użyć słodką paprykę dostępną w warzywniaku.
Składniki,
porcja dla jednej osoby, czas pieczenia buraka od 30 do 60 minut, pieczenie frittaty: około 20 minut:
- 2 jajka,
- 0,5 średniej wielkości ugotowany lub upieczony burak,
- pół papryki,
- pół czerwonej cebuli,
- przyprawy: sól morska, lub himalajska ,pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn suszony.
Przygotowanie:
- Na patelnię z dodatkiem oliwy wrzuć paprykę (duś około 3 minut), następnie cebulka.
- Smaż aż do zeszklenia cebuli. Czyli łącznie z duszeniem papryki około 5-6 minut.
- Następnie zetrzyj na tarce połowę obranego buraka. Do miseczki z burakiem dodaj 2 jajka, solę, popieprz i dodaj zioła prowansalskie i tymianek do smaku, oraz 5 kawałeczków rozmarynu, a także paprykę i cebulkę z patelni.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na formę (formę zabezpiecz papierem do pieczenia). Moja forma ma średnicę 25 cm. Jeśli masz trochę mniejszą po prostu będziesz miał/miała grubszą frittatę i wtedy dłużej musisz ją piec. Jeśli masz większą formę to zwiększ ilość składników.
- Włóż frittatę do wcześniej nagrzanego piekarnika. w 180 stopniach, piecz około 20 minut. Piszę około ponieważ mój piekarnik trochę przekłamuje temperaturę. Sprawdzaj co 7 minut potrawę.