Granola migdałowa

Niebezpiecznie dobry zastrzyk białka i węglowodanów na dobry początek dnia.
Słodka i chrupiąca – czyli właśnie taka jaka powinna być granola.

Składniki,
litrowy pojemnik granoli, czas przygotowania:10 min. + 30 min. pieczenie:

  • szklanka płatków owsianych,
  • szklanka płatków żytnich,
  • pół szklanki pestek dyni,
  • pół szklanki migdałów blanszowanych,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szklaka płatków kokosowych,
  • 3/4 szklanki syropu klonowego,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

granola_healthy_plate_HPrzygotowanie:

  1. 10 min.praż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku płatki owsiane, żytnie, pestki dyni i migdały (migdały możesz wcześniej przekroić/rozbić moździerzem na pół),
  2. W garnku roztop 2 łyżki masła, dolej 3/4 szklanki syropu klonowego i dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego,  trzymaj na wolnym ogniu do zagotowania,
  3. Po 10 min. wyjmij płatki z orzechami z piekarnika, dołóż do nich rodzynki i płatki kokosowe,
  4. Wysmaruj blachę wyłożoną papierem do pieczenia masłem, wysyp na nią mieszaninę i zalej wszystko dokładnie przygotowanym syropem,
  5. piecz 30 min. w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku,
  6. Pozwól ostygnąć granoli, następnie przełóż ją do szczelnego pojemnika.

Przepis inspirowany http://www.bellalimento.com/

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy