Uwielbiam chrupać. Dlatego często serwuję sobie na śniadanie z jogurtem, w formie przekąski, lub do filmu poniższą granolkę. Oczywiście jest mega zdrowa, pyszna i dosyć słodka.
Jestem amatorką migdałów, więc je dodałam, ale uważajcie, bo uwielbiają się przypalać.
Składniki,
na około 2 -3 porcje, czas pieczenia: około 20 min.:
- 200 g płatków owsianych górskich,
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 60 g miodu,
- 100-150 ml ciepłego mleka,
- 35 g suszonej żurawiny
- 30 g posiekanych migdałów,
- 3 szt. śliwek suszonych,
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
- W dużym naczyniu wymieszaj produkty suche oraz przyprawy.
- Do lekko ogrzanego mleka dodaj miód i resztę składników, wymieszaj.
- Przełóż masę na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką rozsmaruj po całej jej powierzchni.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy. Sprawdzaj co chwilę. Ja jestem amatorką migdałów, które bardzo chętnie się „palą”, więc naprawdę co chwilkę proszę mieszać.
- Piecz około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika granola odstaw do ostygnięcia i włóż do zamkniętego pojemnika.