Grzanki cynamonowe na mleku – torrijas

Grzanki cynamonowe na mleku – torrijas

Torrijas to tradycyjny hiszpański przysmak spożywany w wielkim tygodniu (lecz nie tylko) jako deser, śniadanie lub przekąskę. Serwowany z kawą, herbatą lub gorącym mlekiem. Słodki i pyszny, ale jak to z przysmakami, zwłaszcza hiszpańskimi bywa nie jest to dietetyczny deser.

W mojej wersji jest i tak odchudzony, bo zamiast białego cukru dodałam łyżkę miodu, która w zupełności wystarczy i nie polałam ich także miodem na sam koniec.
W tradycyjnej wersji zamiast łyżki miodu powinno się dodać około 20 gramów białego cukru, do tego do polania około 100 gramów cukru z łyżką miodu, ale bałam się że może mnie zemdlić, więc odpuściłam z zabójczą ilością cukru. Można je smażyć w głębokim tłuszczu, będą bardziej chrupiące.healthyplate-grzanki_cynamonowe

Składniki,
Dla 2 osób, czas przygotowania: 50 min, przygotowanie:

  • 6 kromek bułki wrocławskiej (wczorajszej lub przedwczorajszej, trzy dniowa też będzie dobra),
  • 200 ml. mleka,
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie łyżka do polania),
  • skórka z połowy pomarańczy,
  • skórka z całej limonki,
  • 2 laski cynamonu,
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (użyłam kokosowego), lub pół szklanki oleju jeśli chcesz bardziej chrupiące,
  • ręcznik papierowy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko, zacznij gotować,
  2. Dodaj cynamon, skórkę pomarańczy i limonki (nie muszą być pokrojone),
  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wrzuć do garnka,
  4. Dodaj łyżkę miodu,
  5. Po zagotowaniu mleka zdejmij z gazu i zostaw do ostygnięcia,
  6. W między czasie rozbij w misce jajko i roztrzep je,
  7. Pokrój bułkę na kromki, nie muszą być jakoś specjalnie grube kawałki (max. do centymetra),
  8. Gdy mleko już ostygło wyjmij (pomóż sobie sitkiem) skórki, cynamon i wanilię
  9. Rozgrzej dobrze olej na patelni,
  10. Zanurz kromkę na 30 sekund w mleku, następnie w jajku i wrzucaj na patelnię, smaż do około 2 minut, do uzyskania złotego koloru, wyjmij grzankę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
  11. Podobnie postępuj z pozostałymi,
  12. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane do wyboru: cynamonem, wanilią, cukrem waniliowym, cukrem białym lub brązowym, polane miodem.

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • Kamil

    Que rico! Mniam.

  • Kamil

    Que ricas! Mniam.