Hiszpański omlet z bobem

Sezon na bób trwa w najlepsze, a ja dołączam do jego fanów. Dla wszystkich fanów oraz wyznawców przygotowałam uniwersalną propozycją na śniadanie, obiad, a także do podania na zimno w formie tapas.

Składniki:
na 1 omlet, czas przygotowania: 20 min:

  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę,
  • 4 duże surowe, obrane ziemniaki starte na tarce w talarki,
  • około 250 g. surowego bobu,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 6 dużych jaj,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

omlet_z_bobem_healthy_platePrzygotowanie:

  1. Przepłucz bób, włóż go do gotującej się wody, trzymaj na średnim ogniu 15 min. pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę soli,
  2. Obierz bób ze skórki (w skórce jest sporo składników odżywczych, ponadto w młodym bobie skórka nie jest tak twarda jak w starym, więc jeśli lubisz bób ze skórką, nie obieraj go).
  3. Na rozgrzanej nieprzywierającej patelni (ważne!) podsmaż cebulkę na słoty kolor,wraz z ziemniakami (trwa to około 5-10 min).
  4. Dodaj bób.
  5. Świeże jaja wymieszaj ze sobą w misce, posól (około 2 szczypty), sporo popieprz (3 szczypty), dodaj natkę pietruszki.
  6. Przed dodaniem jaj na patelnię dolej olej, jeżeli patelnia jest sucha.
  7. Na patelnię wylej przygotowane jajka, wymieszaj energicznie ze sobą wszystkie składniki.
  8. Co chwilę unoś patelnię i zakręcaj nią koło (aby spód omletu nie przywarł). Do tego łopatką pilnuj, aby omlet nie przywarł do boku patelni, w razie potrzeby “podlej” patelnię olejem.
  9. Po około 5-8 minutach jak zauważysz, że omlet zaczyna się ścinać z wierzchu, oderwij go od spodu (okrągłym ruchem podnosząc patelnię do góry, albo podważ łopatką).
  10. Zakryj patelnię talerzem i przerzuć omlet na talerz (tak aby usmażony spód omletu był na wierzchu talerza – czyli musisz szybkim ruchem obrócić patelnię trzymając ręką jednocześnie patelnię i talerz). Nie przejmuj się, jeśli cały omlet nie “zszedł” idealnie z patelni. Ewentualną część omletu, która została na patelni ostrożnie zdejmij i jeżeli się nadaje (nie jest spalona 😉 połóż na wierzch omletu,
  11. Następnie zsuń omlet ponownie na patelnię i około 3-5 minut smaż jego drugą stronę,
  12. Powtórz czynność z zakrywaniem talerza, obróć patelnię i zjadaj omlet w wersji na ciepło lub na zimno. Ja preferuję na ciepło!
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • UNIKATR

    Serowa przekąska Cheese Snaks to najlepsza przekąska między posiłkami kiedy dopadnie cię nagły głód 🙂

  • Pingback: placek jabłkowy bez mąki()