Hiszpańskie śniadanie – grzanki z pomidorem i jamón serrano

Hiszpańskie śniadanie – grzanki z pomidorem i jamón serrano

Dorota

Hiszpańskie śniadanie zapewniło mi dziś łagodne przejście do rzeczywistości po pięknych wakacjach w Andaluzji. Hiszpania to prawdziwa uczta dla podniebienia. Niebawem podzielę się pysznymi andaluzyjskimi klimatami, a tymczasem typowe hiszpańskie śniadanie,czyli ciepły chleb z pomidorem i czosnkiem, skropiony oliwą z oliwek lub/i octem sherry, a także gruboziarnistą solą.

Wszystkie te składniki są absolutnie obligatoryjne.

Do tego podałam wędzoną szynkę jamón serrano i ostatni kęs zakończyłam na słodko smarując chleb marmoladą. Oczywiście obowiązkowo kawa z mlekiem!
Sos z pomidorów, który widzisz na zdjęciu jest wariacją tego przepisu, a to zielone to pokrojona hiszpańska papryka.

healthyplate-papryka01
Wszystkie składniki oprócz chleba i marmolady trafiły na stół prosto z hiszpańskiego targu, a zastawa z andaluzyjskiego sklepu z ręcznie robioną ceramiką.

Składniki,
dla 1 osoby, czas przygotowanie: 10 min.+ 20 min.gotowanie sosu:

  • 1 duży pomidor,
  • 2 duże kromki wiejskiego chleba,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli gruboziarnistej,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet sherry.

Opcjonalnie: 2 plasterki wędzonej szynki, zielona lub czerwona papryka, ulubiona marmolada.

Sos pomidorowy:

  • 2 duże pomidory,
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebuli,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • oliwa do smażenia.

healthyplate-sniadanie05Przygotowanie sosu:

  1. Dwa pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój na drobne kawałki,
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną niedbale cebulę i czosnek,
  3. Jak cebula zacznie się rumienić dodaj do niej pomidory,
  4. Posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie,
  5. Jak mikstura zacznie bulgotać dodaj wino, chwilę gotuj, tak żeby alkohol wyparował (około 10 minut),
  6. Potraktuj sos blenderem, nie musisz blendować na idealnie gładką masę.

Przygotowanie kanapek:

  1. Kromki chleba podgrzej w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku, około 5 minut. Jeśli wolisz bardziej chrupiące potrzymaj dłużej,
  2. Pokrój w plasterki pomidora, oprósz go gruboziarnistą solą, skrop pomidory octem sherry (delikatnie, w razie potrzeby dolejesz. Parę kropel tego octu czyni cuda, zbyt duża ilość zepsuje śniadanie),
  3. Pokrój drobno paprykę i skrop oliwą z oliwek.

Propozycja podania kanapek:

  1. Chleb natrzyj obranym ząbkiem czosnku, polej oliwą z oliwek, połóż na to wcześniej przygotowane plasterki pomidora polane octem sherry (lub oliwą z oliwek) i gruboziarnistą solą,
  2. Chleb natrzyj czosnkiem, skrop oliwą z oliwek, nałóż na grzankę sos pomidorowy,
  3. Do opcji 1 i 2 możesz dodać szynkę,
  4. Na słodko grzankę posmaruj ulubioną marmoladą.

 

 

 

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności