Jabłko w cieście

Od jabłek jestem uzależniona zdaje się, że od urodzenia. Rzadko jednak coś z nich gotuję, bo zazwyczaj nie doczekają obróbki. Tym razem udało się przygotować jabłka w cieście zanim zjadłam wszystkie owoce!

jabłko_w_cieście_healthyplate_7Nie jestem z tych konsumentów na których działa “jabłka mięciutkie i bardzo słodziutkie”. Szarą renetę mogę jeść licząc w kilogramach, a nie w sztukach. Twarde i kwaśne to co lubię najbardziej! Także i tym razem wybrałam największe kwasy, ale oczywiście proszę użyj jakich lubisz. Jest jeden warunek – powinny być twarde.
Ciasto jest wzorowane na przepisie z bloga Kwestia Smaku. Zastanawiałam się przez chwilę czy można by coś zmienić, ale przepis na ciasto jest tak idealny, że postanowiłam zrobić ukłon w stronę autorki bloga.

jabłko_w_cieście_healthyplate_4

Składniki,
na około 20 placków, czas przygotowania: 40 minut:

ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • około szklanki maślanki lub kefiru.

nadzienie:

  • 4-5 średniej wielkości twardych jabłek kwaśnych lub deserowych – jakie lubisz,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżka soku z cytryny.

sos:

  • koszyczek jeżyn,
  • 2 – 3 łyżki cukru.

do podania dodatkowo : cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne. Włóż do naczynia, skrop sokiem z cytryny, posyp cynamonem, wymieszaj,
  2. Jeżyny umyj, włóż do garnka i gotuj około 15 minut razem z 2-3 łyżkami cukru, mieszając co chwilę,
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski, dodaj żółtka, kefir lub maślankę, cukier i zmiksuj na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj kefir lub mleko. Ciasto nie może być tak rzadkie jak na naleśniki. Powinno mieć konsystencję śmietany kremówki,
  4. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj,
  5. Rozgrzej patelnię, z dużą ilością oleju – na około 2 centymetry. Paradoksalnie im więcej tłuszczu tym placki mniej go wchłoną,
  6. Nabij na widelec jabłko, namocz dokładnie w cieście i smaż na średnim ogniu około 2 minuty (po minucie z każdej strony),
  7.  Odkładaj na ręczniki papierowe,
  8. Podaj z cukrem pudrem i sosem z jeżyn.

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gin

    Moja Babcia robiłam nam podobne placuszki, coś wspaniałego 🙂

  • HealthyPlate

    są tak dobre, że można się poczuć jak u babci. 🙂