Jajecznica z krewetkami

A może by zjeść krewetki z jajkami na śniadanie? Dlaczego wcześniej na to nie wpadłam! Do tej pory kojarzyłam krewetki jako formę przystawki, obiadu, ewentualnie kolacji. Nie widziałam w menu śniadaniowym żadnego baru krewetek, a od dziś w menu healthy plate już są!

Mogę już jeść moje ukochane krewetki od samego rana, bo cudownie komponują się z jajkami. Mam nadzieję, że i tobie te smaki będą pasować.

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania: 10 min.:

  • 6 jajek
  • 10 krewetek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki mleka,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • chleb.

jajecznica z krewetkami

Przygotowanie:

  1. Pokrój w kosteczkę cebulę,
  2. Poszatkuj natkę pietruszki i odłóż,
  3. Rozgrzej masło na patelni,
  4. Dodaj cebulę na rozgrzaną patelnię,
  5. Dodaj surowe, oczyszczone krewetki (lub ugotowane jeśli takie kupiłeś),
  6. Po minucie (jak już krewetki z jednej strony zarumienią się) dodaj rozbite jajka i 2 łyżki mleka, posól i popieprz,
  7. Mieszaj jajecznicę i po około 3 minutach jest już gotowa,
  8. Posyp pietruszką i natychmiast zjadaj z ulubionym chlebem.
Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy