Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Jajko uważane jeszcze do niedawna za wróg numer jeden w diecie ze względu na zawartość tłuszczu i negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Ku uciesze fanów jajecznicy i osób dbających o zdrowie udowodniono, że nie jest to prawdą. Jaja obok tłuszczu zawierają fosfolipidy (w tym lecytyny), które spowalniają/zmniejszają wchłanianie złego tłuszczu i ostatecznie mają niewielki wpływ na poziom cholesterolu. Jajo zawiera spore ilości wartościowego, lekkostrawnego białka. Zawiera także prawie wszystkie witaminy (oprócz C), oraz składniki mineralne, w tym cynk, wapń i żelazo.

W poniższym przepisie jaja faszerujemy kolejnym zdrowotnym guru, czyli awokado, które jest bardzo bogatym źródłem minerałów, witamin i zdrowych tłuszczów obniżających poziom cholesterolu, zawiera sporą ilość błonnika, a także związku neutralizującego wolne rodniki.

Cebula i czosnek dodają odrobinę mocniejszego charakteru, ale danie należy zaliczyć do tych bardziej delikatnych w smaku. Przepis naprawdę wart wypróbowania. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnego farszu.

Składniki,
Dla 6 osób, czas przygotowania: 30 min (farsz zrobisz w 10 minut, dłużej zajmuje obieranie jajek ze skorupek), przygotowanie:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 awokado,
  • 1 -2 łyżeczki jogurtu greckiego lub majonezu,
  • sok z połowy limonki,
  • 1 cebula szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, estragon.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka przekrój wzdłuż na pół i wyjmij łyżeczką żółta do miski,
  2. Obierz awokado, pokrój niedbale i wrzuć do miski z żółtkami,
  3. Widelcem rozgnieć awokado i żółtka. Jeśli kupiłeś awokado dojrzałe, ale stosunkowo twarde, możesz je zblendować nie przyjmując się, że nie każdy kawałek rozgniótł się dokładnie,
  4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i rozgnieciony czosnek,
  5. Dodaj łyżeczką bądź dwie jogurtu lub majonezu pamiętając, że konsystencja musi być gęsta,
  6. Dolej do miski sok z limonki, sól, pieprz i estragon do smaku,
  7. Łyżeczką nakładaj farsz do białek.

 

Poznaj smak kuchni hiszpańskiej - wino i jedzenie La Rioja

Podobne wpisy

  • gina21

    dobra przekąska na śniadanie Wielkanocne , dzięki