Jak pewnie zauważyliście dużo u mnie inspiracji śródziemnomorskich i hiszpańskich. W Hiszpanach podoba mi się między innymi to, że są dumni ze swojej kuchni. Każdy region szczyci się swoim sposobem przygotowania produktów i ma flagową potrawę, którą chwali się światu. Idąc ich śladem dziś ja pochwalę się ziemią moich rodziców na której rośnie między innymi najlepsza na świecie rukola. Pesto z niej zrobione jest absolutnie nie do podrobienia – wyraźny, zdecydowany smak i wspaniały aromat roznosił się po całej kuchni rozbudzając apetyt do niewyobrażalnych rozmiarów!
A sekretem najlepszego na świecie pesto jest zrobienie go właśnie z rukoli zerwanej prosto z ziemi! To są zapachy i smaki które pamięta się do końca życia. Żadna restauracja nie jest w stanie zrobić czegoś podobnego, w żadnym warzywniaku nie dostaniemy podobnego produktu!
Dziś banalne pesto o niebanalnym smaku, które ma zachęcić wszystkich do uprawiania własnych warzyw i chwalenia się specjałami z własnego ogródka 🙂
Składniki:
dla 2óch osób, czas przygotowania: 10 min:
- duża garść rukoli,
- szklanka pestek słonecznika,
- pół szklanki oliwy z oliwek najlepszej jakości,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pestki słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Cały czas mieszaj, aby się zarumieniły,a nie przypaliły,
- Wszystkie składniki wrzuć do rozdrabniacza i gotowe!
Tylko pamiętaj, że sekretem niezapomnianego smaku pesto jest rukola zerwana prosto z własnego ogrodu lub doniczki 🙂