kanapka z burakiem

Kanapka z burakiem

Dorota

Burak to wewnętrzne SPA dla skóry włosów i paznokci. Jest również tanim i pysznym źródłem energii. Działa podobnie do kawy, także zalecamy spożywanie szczególnie przy wytężonym wysiłku umysłowym.
Buraki możesz przyrządzić  wersji tradycyjnej  tęskniąc za smakami dzieciństwa (czyli na ciepło, albo zamarynowane w  occie), albo w wersji nowoczesnej  na kanapce tak jak w przepisie poniżej.

Składniki,
na kanapkę, czas przygotowania do 5 min. +30-40 min. pieczenie buraka:

  • ulubiony chleb (fajnie smakuje również z ryżowym),
  • 1 burak,
  • biały ser najlepiej 0% tłuszczu,
  • pieprz,
  • pomidor.

produkty kanapka z burakiem

Przygotowanie:

  1. Buraka umyj pod bieżącą wodą, piecz w folii aluminiowej w około 180 stopniach (około godziny –w zależności od wielkości buraka, proponuję po 30 min. sprawdź widelcem czy jest miękki, oczywiście nie może się rozpadać).
  2. Po upieczeniu buraka zdejmij z niego skórkę i pokrój na plasterki.
  3. Chleb posmaruj serem, popieprz w zależności od upodobań (proponuję nie żałować przyprawy), rozłóż na kanapkę buraka, opcjonalnie możesz dodać pomidora. SMACZNEGO!

Podobne wpisy

Ta strona używa plików cookie aby usprawnić korzystanie ze strony oraz do celów statystycznych. Ok Polityka prywatności