Burak to wewnętrzne SPA dla skóry włosów i paznokci. Jest również tanim i pysznym źródłem energii. Działa podobnie do kawy, także zalecamy spożywanie szczególnie przy wytężonym wysiłku umysłowym.
Buraki możesz przyrządzić wersji tradycyjnej tęskniąc za smakami dzieciństwa (czyli na ciepło, albo zamarynowane w occie), albo w wersji nowoczesnej na kanapce tak jak w przepisie poniżej.
Składniki,
na kanapkę, czas przygotowania do 5 min. +30-40 min. pieczenie buraka:
- ulubiony chleb (fajnie smakuje również z ryżowym),
- 1 burak,
- biały ser najlepiej 0% tłuszczu,
- pieprz,
- pomidor.
Przygotowanie:
- Buraka umyj pod bieżącą wodą, piecz w folii aluminiowej w około 180 stopniach (około godziny –w zależności od wielkości buraka, proponuję po 30 min. sprawdź widelcem czy jest miękki, oczywiście nie może się rozpadać).
- Po upieczeniu buraka zdejmij z niego skórkę i pokrój na plasterki.
- Chleb posmaruj serem, popieprz w zależności od upodobań (proponuję nie żałować przyprawy), rozłóż na kanapkę buraka, opcjonalnie możesz dodać pomidora. SMACZNEGO!